Uwielbiam takie ekspresowe dania. Chyba to zauważyliście bo bardzo często je przygotowuję.
Nie ma z nimi wiele zachodu, po prostu wszystko wrzucamy do woka, obsmażamy lub krótko gotujemy no i jemy. Co najważniejsze przy tego typu potrawach zmywanie ograniczone jest do minimum, a jak już kiedyś pisałem to jedyna czynność w kuchni której szczerze nie znoszę. ;)
Dziś makaron ryżowy z fasolką szparagową i krewetkami. Wszystko doprawione świeżą miętą, imbirem, czosnkiem, chilli, ciemnym sosem sojowym oraz orzeszkami ziemnymi.
Składniki:
- 150g krewetek
- 200g ugotowanego makaronu ryżowego
- 100g zielonej fasolki szparagowej
- 2cm imbiru drobno posiekanego
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- posiekana ostra papryczka
- garść świeżej mięty
- 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego*
- ok. 50ml wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- łyżka oleju z orzechów ziemnych
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- sól, pieprz
W woku rozgrzać olej roślinny, dodać imbir, papryczkę i czosnek. Krótko przesmażyć, wrzucić makaron, fasolkę. Po ok. 2 minutach przesunąć zawartość patelni na bok, a w wolne miejsce ułożyć oprószone solą krewetki. Smażyć je dosłownie minutę z każdej ze stron, aż staną się różowe. Wlać na patelnię wodę, sos sojowy, olej z orzechów ziemnych oraz posiekaną miętę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Podawać posypane orzeszkami i skropione dodatkowo sosem sojowym.
pysznie! krewetki, sos sojowy mmm! uwielbiam dania stir fry ;)
OdpowiedzUsuńMniam ;) kocham takie połączenia krewetek ;]
OdpowiedzUsuńPięknie podane!
OdpowiedzUsuń