9 sie 2013

Stir-fry z fasolką szparagową, miętą, krewetkami i sosem sojowym


Uwielbiam takie ekspresowe dania. Chyba to zauważyliście bo bardzo często je przygotowuję.
Nie ma z nimi wiele zachodu, po prostu wszystko wrzucamy do woka, obsmażamy lub krótko gotujemy no i jemy. Co najważniejsze przy tego typu potrawach zmywanie ograniczone jest do minimum, a jak już kiedyś pisałem to jedyna czynność w kuchni której szczerze nie znoszę. ;)

Dziś makaron ryżowy z fasolką szparagową i krewetkami. Wszystko doprawione świeżą miętą, imbirem, czosnkiem, chilli, ciemnym sosem sojowym oraz orzeszkami ziemnymi.


Składniki:
  • 150g krewetek
  • 200g ugotowanego makaronu ryżowego
  • 100g zielonej fasolki szparagowej
  • 2cm imbiru drobno posiekanego
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • posiekana ostra papryczka
  • garść świeżej mięty
  • 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego*
  • ok. 50ml wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • łyżka oleju z orzechów ziemnych
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • sól, pieprz
Fasolkę blanszować kilka minut w osolonej wodzie(ma pozostać lekko twarda), odcedzić i przelać zimną wodą.
W woku rozgrzać olej roślinny, dodać imbir, papryczkę i czosnek. Krótko przesmażyć, wrzucić makaron, fasolkę. Po ok. 2 minutach przesunąć zawartość patelni na bok, a w wolne miejsce ułożyć oprószone solą krewetki. Smażyć je dosłownie minutę z każdej ze stron, aż staną się różowe. Wlać na patelnię wodę, sos sojowy, olej z orzechów ziemnych oraz posiekaną miętę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Podawać posypane orzeszkami i skropione dodatkowo sosem sojowym.

 

 

3 komentarze: