Pisałem już o tym, że drożdżowe to jedne z moich ulubionych ciast? Pewnie tak, ale powtórzę się raz jeszcze. Uwielbiam drożdżówki, a z owocami szczególnie.
Dziś zapraszam na taką z malinami i kruszonką. Mięciutką, wilgotną z kwaskowatymi owocami i chrupiącą skorupką. :)
Ciasto
Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 40g świeżych drożdży
- 50g roztopionego masła
- 2 jajka
- 150g cukru
- szczypta soli
- 400g świeżych malin
W misce połączyć mąkę z cukrem i solą. Dodać zaczyn, resztę mleka i jaja. Wymieszać i do wstępnie połączonego wlać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić ok. 5 minut(ciasto jest dość rzadkie, ale takie ma być), przykryć i odstawić na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie wymieszać je i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22x35cm, posypać cienką warstwą mąki i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Kruszonka
Składniki:
- 160g mąki
- 100g masła
- 100g cukru
Na wyrośnięte ciasto wysypać owoce i kruszonkę. Piec 40-50 minut(do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.
drożdżowe z malinami i kruszonką w czasie sezonu malinowego to tradycja w moim domu :)
OdpowiedzUsuńrobię bardzo podobne, idealne do kubka mleka :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe z malinami- nieziemski smak: ) i do tego kruszonka<3
OdpowiedzUsuńMniam, super przepis:)
OdpowiedzUsuńhttp://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/ - ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W NASZYM LETNIM KONKURSIE
Musiało smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuń