12 sie 2013

Drożdżowe z malinami i kruszonką


Pisałem już o tym, że drożdżowe to jedne z moich ulubionych ciast? Pewnie tak, ale powtórzę się raz jeszcze. Uwielbiam drożdżówki, a z owocami szczególnie.
Dziś zapraszam na taką z malinami i kruszonką. Mięciutką, wilgotną z kwaskowatymi owocami i chrupiącą skorupką. :)

Ciasto
Składniki:
  • 400g mąki pszennej
  • 250ml ciepłego mleka
  • 40g świeżych drożdży
  • 50g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • szczypta soli
  • 400g świeżych malin
Z połowy mleka, 3 łyżek mąki, łyżki cukru i drożdży zrobić zaczyn. Odstawić go na 10 minut, aż zacznie pracować.
W misce połączyć mąkę z cukrem i solą. Dodać zaczyn, resztę mleka i jaja. Wymieszać i do wstępnie połączonego wlać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić ok. 5 minut(ciasto jest dość rzadkie, ale takie ma być), przykryć i odstawić na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie wymieszać je i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22x35cm, posypać cienką warstwą mąki i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.


Kruszonka
Składniki:
  • 160g mąki
  • 100g masła
  • 100g cukru
Wszystkie składniki rozetrzeć w dłoniach, aż do momentu powstania okruchów.

Na wyrośnięte ciasto wysypać owoce i kruszonkę. Piec 40-50 minut(do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.







5 komentarzy:

  1. drożdżowe z malinami i kruszonką w czasie sezonu malinowego to tradycja w moim domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię bardzo podobne, idealne do kubka mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżowe z malinami- nieziemski smak: ) i do tego kruszonka<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, super przepis:)

    http://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/ - ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W NASZYM LETNIM KONKURSIE

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiało smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń