Macie czasem ochotę na coś czego smak dobrze znacie? U nas w domu bardzo często pojawiały się wszelkiego rodzaju klopsiki i chyba został mi do nich sentyment. :)
Dzisiejsza wersja jest odchudzona, ponieważ nie lubię używać mąki w daniach w których nie jest ona konieczna(co innego pieczenia ciast, prawda? ;) ). Klopsiki są bez dodatku bułki tartej czy innych chlebowych zapychaczy, a sos pomidorowy zagęściłem zmiksowaną marchewką, dzięki czemu jest o wiele mniej kaloryczny, a przy tym nabiera on dodatkowej słodyczy.
Klopsiki
Składniki:
- 600g mięsa mielonego*
- 2 jajka
- 50g startego sera
- łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Opieczone przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Sos
Składniki:
- 2 duże marchewki
- 2 ząbki czosnku
- duża cebula
- 300g pomidorów(świeżych lub z puszki)
- 2cm imbiru
- pół papryczki chilli wraz z nasionami
- 100ml wody lub wywaru drobiowego
- łyżeczka suszonej bazylii
- 150gg startego sera
- 100g koncentratu pomidorowego
- 2 papryki pokrojone w 5mm plactry
- 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz, sól
Przelać do naczynia, dodać wywar, koncentrat oraz pokrojoną paprykę. Doprawić i gotować 20-25 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wsypać 50g sera i rozmieszać go.
> Przygotowanym sosem zalać klopsiki, posypać pozostałem serem, zapiekać 20 minut w 200ºC.
Podawać z makaronem lub pieczonymi ziemniakami.
* - użyjcie Waszego ulubionego mięsa. Ja wykorzystałem pół na pół indyka i wołowinę
wygladaja swietnie - uwielbiam klopsiki zwłaszcza z dodatkiem kaszy ;)
OdpowiedzUsuńAż zachęcają do zjedzenia.
OdpowiedzUsuńMuszą byc bardzo pyszne.
:) Pięknie wygląda:) Uwielbiam kotleciki w takim wydaniu. Podoba mi się pomysł zagęszczenia sosu musem z marchewki.
OdpowiedzUsuńNa pewno to zrobię. Wygląda super :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tym zagęszczeniem sosu pomidorowego marchewką! Zapisuję do działu "do wykonania" :)
OdpowiedzUsuńps.
podziwiam pracowitość kuchenną, która przekłada się na częstotliwość dodawania postów.
marta
Dziękuję. Co do częstotliwości to tak jak napisałem w pierwszym poście na blogu przynajmniej przez rok będę starał się dodawać codziennie jeden przepis. :)
UsuńPóźniej zobaczymy jak to wyjdzie.
W weekend podałam te klopsiki mojej rodzince, zjedliśmy je z ryżem basmati.
OdpowiedzUsuńSmakowały wysmienicie !!! przepis na pozór prosty a jednak efekt końcowy nieprzeciętny.
Świetna pulpa warzywna, dałam tylko papryczkę bez pestek.
Polecam wszystkim !!!
Bardzo się cieszę, że smakowały. :)
UsuńAleż apetyczne zdjęcia! Dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńpomysl na sos wysmienity,a ten ser ciagnacy sie tylko dodaje ochoty zeby leciec do sklepu po skladniki i kombinowac:-)
OdpowiedzUsuńwłaśnie dochodzą w piekarniku:) bardzo ładnie pachną i pewnie też będą dobrze smakowały...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWłaśnie wstawiłam do piekarnika. Ładnie pachnie i mam nadzieję, że domownikom będzie smakować. Dziękuję za kolejny, zdrowy przepis.
OdpowiedzUsuń