14 sie 2013

Zielone placki z groszku i bobu


Zapraszam na bardzo delikatne, wręcz kremowe zielone placki z groszku i bobu. Wykonanie ich jest banalnie proste, a są super pomysłem na dodatek do obiadu lub zdrową kolację. Jeśli lubicie zieleninę, tak jak ja to zachęcam do ich wypróbowania. :)


Składniki:
  • 300g zielonego groszku
  • 200g bobu
  • garść szczypioru lub innych ulubionych ziół 
  • ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki pszennej*
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie 50g startego parmezanu
Groszek i bób zblanszować kilka minut w osolonej wodzie. Jeśli używamy starszego bobu, zdjąć z niego łupiny.
Do misy malaksera wrzucić wszystkie składniki i zmiksować na gładkie puree(w razie potrzeby dolać kilka łyżek wody).
Gotową masę wykładać na rozgrzaną patelnię umożliwiającą smażenie beztłuszczowe i smażyć kilka minut z każdej ze stron na średnim ogniu.


* - potrzebna jej ilość może być różna, zależy to od mąki i tego jak wilgotna jest masa. Nie należy jednak przesadzać z nią bo wtedy placuszki będą twarde. Polecam usmażyć jednego na próbę i zdecydować czy należy jej dodać czy też nie.

 

4 komentarze:

  1. Ich zielony, intensywny kolor jest cudowny i aż zachęca do wypróbowania przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ładnie wyglądają :)
    uwielbiam bób, więc też musze sobie takie zielone placuszki zrobić

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie wyglądają i do tego są bardzo zdrowe

    Pozdrawiam serdecznie :)

    ps.
    piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń