Zapraszam na bardzo delikatne, wręcz kremowe zielone placki z groszku i bobu. Wykonanie ich jest banalnie proste, a są super pomysłem na dodatek do obiadu lub zdrową kolację. Jeśli lubicie zieleninę, tak jak ja to zachęcam do ich wypróbowania. :)
Składniki:
- 300g zielonego groszku
- 200g bobu
- garść szczypioru lub innych ulubionych ziół
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- pół szklanki mąki pszennej*
- sól, pieprz
- opcjonalnie 50g startego parmezanu
Do misy malaksera wrzucić wszystkie składniki i zmiksować na gładkie puree(w razie potrzeby dolać kilka łyżek wody).
Gotową masę wykładać na rozgrzaną patelnię umożliwiającą smażenie beztłuszczowe i smażyć kilka minut z każdej ze stron na średnim ogniu.
* - potrzebna jej ilość może być różna, zależy to od mąki i tego jak wilgotna jest masa. Nie należy jednak przesadzać z nią bo wtedy placuszki będą twarde. Polecam usmażyć jednego na próbę i zdecydować czy należy jej dodać czy też nie.
Ich zielony, intensywny kolor jest cudowny i aż zachęca do wypróbowania przepisu! :)
OdpowiedzUsuńale ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam bób, więc też musze sobie takie zielone placuszki zrobić
Co za kolor! Fantastyczne!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają i do tego są bardzo zdrowe
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
ps.
piękne zdjęcia