14 wrz 2013

Chleb z rodzynkami i miodem na zakwasie


Chleb o słodkiej nucie czyli taki jaki osobiście lubię najbardziej. ;)
Można do niego dodać śliwki, figi, rodzynki i wszystkie inne suszone owoce na jakie macie tylko ochotę.


Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 150g mąki żytniej razowej
  • 250g aktywnego zakwasu
  • ok. 450ml wody
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki miodu
  • 100g rodzynek
Rodzynki zalać wodą i dostawić na minimum pół godziny do napęcznienia.

W dużej misce wymieszać oba rodzaje mąki i sól. Dodać zakwas, miód oraz wodę z namaczania rodzynek(będzie jej mniej niż 450ml więc należy uzupełnić ją do podanej ilości). Zagnieść elastyczne ciasto. Gdy zacznie ono wydzielać gluten(przestanie kleić się do rąk) rozciągnąć je, w środek wsypać rodzynki, zlepić i zagniatać, aby owoce równomiernie się rozprowadziły.
Gładkie ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 godzin do podwojenia objętości, po tym czasie przerobić je raz jeszcze(wystarczy kilka minut) i uformować bochenek starając się aby wszystkie owoce były w środku, w przeciwnym razie mogą spalić się podczas pieczenia.
Uformowane ciasto włożyć do wyłożonej lnianą ściereczką i wysypanej mąką miski łączeniem do góry. Pozostawić na kilka godzin do podwojenia objętości.

Na 20 minut przed końcem wyrastania rozgrzać piekarnik do 230ºC, na dno wstawić naczynie z wodą.
Wyrośnięte ciasto sprawnym ruchem przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(łączeniem do dołu), zrobić nacięcie ostrym nożem i piec przez ok. 45 minut, aż wierz ładnie się zrumieni.

1 komentarz:

  1. Taki fajny chlebuś, a tu zero komentarzy, ludzie to się nie znają! Takie chlebki z owocami smakują wybornie! Czy serem pleśniowym, czy z serkiem twarogowym, zawsze jest pycha!:)

    OdpowiedzUsuń