15 wrz 2013

Pralina kokosowa


Świetna posypka do babeczek czy ozdabiania tortów. Jeśli zawsze macie zagwozdkę czym udekorować boki ciasta oto rozwiązanie. :)

Składniki:
  • 400g cukru
  • 400g wiórków kokosowych
  • 60ml wody
W odpowiednio dużym naczyniu(takim, w którym wygodnie będzie nam się mieszać całość) umieścić cukier oraz wodę. Gotować, aż cukier się rozpuści i nabierze słomkowego odcieniu, a masa będzie miała 120ºC.
Dodać wiórki kokosowe(cukier może się zbrylić po ich dodaniu, ale nie przejmujcie się tym) i stale mieszając podgrzewać na średnim ogniu, aż masa nabierze ciemnozłotego koloru.
Gorącą wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do całkowitego wystudzenia, następnie zmiksować ją na drobne okruchy w robocie kuchennym(nie przesadźcie z tym ;) ).

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.


3 komentarze:

  1. Jak długo można taką posypkę przechowywać? Pomysł jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W suchym, szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do kilku miesięcy.

      Usuń