Świetna posypka do babeczek czy ozdabiania tortów. Jeśli zawsze macie zagwozdkę czym udekorować boki ciasta oto rozwiązanie. :)
Składniki:
- 400g cukru
- 400g wiórków kokosowych
- 60ml wody
Dodać wiórki kokosowe(cukier może się zbrylić po ich dodaniu, ale nie przejmujcie się tym) i stale mieszając podgrzewać na średnim ogniu, aż masa nabierze ciemnozłotego koloru.
Gorącą wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do całkowitego wystudzenia, następnie zmiksować ją na drobne okruchy w robocie kuchennym(nie przesadźcie z tym ;) ).
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
całkiem fajny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńJak długo można taką posypkę przechowywać? Pomysł jest świetny :)
OdpowiedzUsuńW suchym, szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do kilku miesięcy.
Usuń