Tort dla miłośników wypieków warzywych. Pomimo swoich skromnych rozmiarów jest bardzo sycąc i nawet największy amator czekolady zapełni się jednym(wytrwali dwoma) kawałkiem. :)
Krem przygotowałem na bazie odsączonego jogurtu i domowego kajmaku. Można użyć gotowej masy kajmakowe wtedy będzie on znacznie ciemniejszy lub jeśli przygotowujecie go sami w domu można bardziej skarmelizować cukier. Mój wyszedł dość jasny dlatego, że szybko wlałem do niego śmietankę.
Cukiniowe brownie
Składniki:
Połączyć wszystkie mokre składniki - jaja, mus jabłkowy, cukier i odciśniętą cukinię. Przesiać mąkę z sodą, cynamonem i kakao, wsypać do nich posiekaną czekoladę.
Do suchych dodać mokre składniki szybko wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20cm.
Piec w 180ºC przez ok. 50 minut - patyczek wbity w ciasto powinien wyjść czysty.
Krem kajmakowy
Składniki:
Orzeszki uprażyć na suchej patelni, wystudzić.
Odsączony jogurt lub mascarpone zmiksować z kajmakiem do połączenia się w jednolitą masę.
Upieczone i całkowicie wystudzone ciasto przeciąć na pół, przełożyć połową kremu, posypać fistaszkami, przykryć drugim blatem. Wierzch i boki pokryć pozostałym kremem i kilkoma orzechami.
Schłodzić 2-3 godziny w lodówce.
Smacznego!
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cuku trzcinowego
- szczypta soli
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki musu jabłkowego
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szklanki startej na drobnych oczkach cukini
- 100g posiekanej drobno gorzkiej czekolady
Połączyć wszystkie mokre składniki - jaja, mus jabłkowy, cukier i odciśniętą cukinię. Przesiać mąkę z sodą, cynamonem i kakao, wsypać do nich posiekaną czekoladę.
Do suchych dodać mokre składniki szybko wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20cm.
Piec w 180ºC przez ok. 50 minut - patyczek wbity w ciasto powinien wyjść czysty.
Krem kajmakowy
Składniki:
- 400g odsączonego jogurtu greckiego lub serka mascarpone
- 200g masy kajmakowej
- 150g(lub więcej ;) ) solonych orzeszków ziemnych
Orzeszki uprażyć na suchej patelni, wystudzić.
Odsączony jogurt lub mascarpone zmiksować z kajmakiem do połączenia się w jednolitą masę.
Upieczone i całkowicie wystudzone ciasto przeciąć na pół, przełożyć połową kremu, posypać fistaszkami, przykryć drugim blatem. Wierzch i boki pokryć pozostałym kremem i kilkoma orzechami.
Schłodzić 2-3 godziny w lodówce.
Smacznego!
Pyszne:)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko. Zwłaszcza ten krem! *_*
OdpowiedzUsuńWygląda bosko, zwłaszcza ten krem! *_*
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie jak wspaniale musi smakować:)
OdpowiedzUsuńmniami! ale widoki, a w mojej buzi ślinotok ;p
OdpowiedzUsuńrozpustnie.
OdpowiedzUsuń