9 lis 2013

Herbaciane ciasto z kremem budyniowym i bananami


To był mój eksperyment, obawiałem się zakalca, ale wyszło super. Ciasto z dodatkiem mocnej herbaty jest w smaku podobne do... hmmm, orzechowca? Ma przyjemny posmak miodu i orzechów włoskich.
Całość uzupełnia lekko cytrynowy krem budyniowy oraz banany.

Ciasto herbaciane
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszenej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • szklanka maślanki
  • szklanka gorącej, mocnej herbaty
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 jaja
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka octu
Przesiać mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon. W osobnym naczyniu roztrzepać jaja z olejem i maślanką, dodać suche składniki, wymieszać. Cały czas delikatnie mieszając dolewać gorącą herbatę oraz ocet.
Masę przelać do formy o średnicy 21cm. Piec w 180ºC przez około godzinę - do suchego patyczka.
Całkowicie wystudzić, przekroić na dwa blaty.


Cytrynowy krem budyniowy
Składniki:
  • 3 duże żółtka
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • 500ml mleka
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  • sok i skórka z jednej cytryny
Żółtka, mąki i 150ml mleka(pozostałą część doprowadzić do wrzenia wraz z cukrem) roztrzepać na jednolitą masę. Cały czas intensywnie mieszając wlać ją do gotującego się mleka, ugotować bardzo gęsty budyń, zestawić z ognia, przykryć folią i całkowicie wystudzić.
Miękkie masło utrzeć i stopniowo, łyżka po łyżce dodawać budyń. Na koniec wmieszać sok oraz skórkę z cytryny.


Dodatkowo:
  • 2-3 banany pokrojone w 2cm plastry
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć warstwę bananów, pokryć kolejną częścią kremu i drugim blatem ciasta. Wierzch udekorować pozostałym kremem*. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem ułożyć plasterki banana skropione sokiem z cytryny.
Smacznego!


* - ja wszystkie warstwy kremu wyciskałem za pomocą szprycy

19 komentarzy:

  1. wygląda fenomenalnie ;) jaką końcówką wyciskałeś krem? Gwiazdką? I jakim ruchem? Bo wzór jest dość spory ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używałem mojej ulubionej M1 Wiltona. Co do ruchu to nie był jakoś sprecyzowany. :D

      Usuń
    2. Jeszcze raz o ruchu, zataczałem, że tak powiem koła pod kątem. nie wiem jak to zobrazować. :(

      Usuń
  2. Rozpływam się i zachwycam :) Cudo, po prostu. Nic więcej nie dodam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda nieziemsko !
    Dostałabym kawałeczek ? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda fantastycznie!!! i na pewno smakuje bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny wspaniały pomysł ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. BananoweLove :) Bajeczny tort! Uwielbiam do Ciebie zaglądać ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bajecznie, a połączenia smakowanie OTRZYMUJĄ ode mnie wielkie TAK !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam herbaciany aromat w ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepięknie:) mam ochotę zjeść go całego ;> to straszne a obiecałam sobie zero słodyczy w tym tygodniu.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę takich postanowień, ja chyba bym nie wytrzymał przez cały tydzień! :D

      Usuń
  10. Ale cudo :D Te flagi pasują idealnie bo ten tort to naprawdę zwycięstwo! xD

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakiej tylki uzywasz do dekoracji ???

    OdpowiedzUsuń