W lodówce zalegało mi sporo waniliowych serków homogenizowanych, których termin ważności zbliżał się ku końcowi, aby się nie zmarnowały postanowiłem zrobić sernik na zimno, choć sernik to może zbyt stanowcze określenie, ponieważ ma on wręcz piankową teksturę za sprawą ubitej na sztywno śmietany kremówki.
Spód
Składniki:
- 150g pokruszonych herbatników
- 80g rozpuszczonego masła
- łyżka cukru
- łyżka kakao
Piankowa masa serowa
Składniki:
- 600g serków homogenizowanych
- 200ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru(lub wedle uznania)
- 3 łyżki kakao
- 150g rozpuszczonej czekolady - użyłem mlecznej
- 2 i pół łyżki żelatyn* rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody
Masę serową wylać na przygotowany spód. Schłodzić w lodówce 3-4 godziny.
Galaretka espresso
Składniki:
- 600ml zimnego mocnego espresso
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wody
* - lub innego środka żelującego
Sernikowy chłopak - pasuje do Ciebie faktycznie idealnie! Prezentuje się cudownie. Fajne zdjęcie z tym widelcem.
OdpowiedzUsuńTe Twoje slodkosci (zarowno te na zimno, jak i pieczone) to czysty obled! Kto to wszystko zjada? ;)
OdpowiedzUsuńdzieło sztuki!
OdpowiedzUsuńaaaa! krzyczę z zachwytu! ten sernik to po prostu niebo!
OdpowiedzUsuńPodziwiam Cię Mateuszu, cudowne przepisy ( zwłaszcza niesamowite serniki ), przepiękne, klimatyczne zdjęcia, świetny blog :)
OdpowiedzUsuńto ja poproszę kawałeczek do kawy :) wygląda megaaaa :)
OdpowiedzUsuńRobi wrazenie!Pieknie prezentuje sie na zdjeciu.Bardzo podoba mi sie pomysl z kawowa galaretka!
OdpowiedzUsuńJejku, rewelacja :)) Świetny pomysł z tą galaretką ;) Zakochałam się ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWpisuję na listę wypieków do zrobienia.
Wow, przepięknie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńObłęd;] istne szaleństwo u Ciebie. Kupiłeś mnie tym deserem:)
OdpowiedzUsuńObłęd! Kupiłeś mnie tym połączeniem:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł z galaretką ekspresso!! Strasznie mi się spodobał Twój przepis- chyba trzeba będzie go zrobić:)
OdpowiedzUsuńPiękny i zjadłabym bardzo O.O
OdpowiedzUsuńFantastyczne robisz zdjęcia!!!!Nie mówiąc o potrawach,oczywiście:)
OdpowiedzUsuńWyglada naprawde nieziemsko!
OdpowiedzUsuń