18 wrz 2013

Knedle ze śliwkami


Może jestem dziwny, ale uwielbiam ziemniaki pod każda postacią. ;)
Dzisiaj proponuję Wam jedne z moich ulubionych knedli. Te ze śliwkami to smak dzieciństwa i nie wyobrażam sobie jesieni bez nich.


Składniki:
  • ok. 800g ugotowanych w nieosolonej wodzie ziemniaków
  • 2 jajka
  • 150g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • dojrzałe śliwki - najlepiej Węgierki
  • cukier
  • przyprawa do piernika lub cynamon*
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub utłuc na gładkie puree, dodać do nich jaja, mąki, lekko posolić. Zagnieść elastyczne ciasto w razie potrzeby podsypując mąką.
Z ciasta odrywać porcje, rozwałkowywać je(lub rozciągać w dłoniach), na środku układać śliwki, pół łyżeczki cukru, odrobinkę cynamonu lub przyprawy piernikowej, zlepić brzegi i wrzucać na gotującą się, osoloną wodę.
Gotować ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Smacznego!


* - jeśli ktoś nie lubi można z powodzeniem pominąć

1 komentarz:

  1. Smaki dzieciństwa idealnie uchwycone w zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń