Może jestem dziwny, ale uwielbiam ziemniaki pod każda postacią. ;)
Dzisiaj proponuję Wam jedne z moich ulubionych knedli. Te ze śliwkami to smak dzieciństwa i nie wyobrażam sobie jesieni bez nich.
Składniki:
- ok. 800g ugotowanych w nieosolonej wodzie ziemniaków
- 2 jajka
- 150g mąki pszennej
- 60g mąki ziemniaczanej
- sól do smaku
- dojrzałe śliwki - najlepiej Węgierki
- cukier
- przyprawa do piernika lub cynamon*
Z ciasta odrywać porcje, rozwałkowywać je(lub rozciągać w dłoniach), na środku układać śliwki, pół łyżeczki cukru, odrobinkę cynamonu lub przyprawy piernikowej, zlepić brzegi i wrzucać na gotującą się, osoloną wodę.
Gotować ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Smacznego!
* - jeśli ktoś nie lubi można z powodzeniem pominąć
Smaki dzieciństwa idealnie uchwycone w zdjęciach :)
OdpowiedzUsuń