To ulubione ciasto moje i mojego brata. Możemy je jeść na okrągło i w każdej ilości.
W dzieciństwie gdy robiła je mama zazwyczaj nie zdążyło dobrze się schłodzić, a już było konsumowane, tak więc w kwestii przypomnienia prezentuję Wam przepis na karpatkę, która chyba jest już lekko zapomniana, a szkoda bo jest przepyszna! :)
Ciasto parzone
Składniki:
- 125g masła
- szklanka mąki pszennej
- 250ml wody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4-5 jajek w zależności od wielkości i konsystencji ciasta
Gdy ciasto przestygnie dodawać do niego po jednym jajku miksując na średnich obrotach - można mieszać łyżką, ale mikserem idzie znacznie sprawniej i szybciej. ;)
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozsmarować na dnie dużej brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego do 200ºC piekarnika i piec ok. 25-30 minut do wyraźnego zrumienienia się. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Identycznie postąpić z drugą połową ciasta.
Krem budyniowy
Składniki:
- 5 żółtek
- 750ml mleka
- laska wanilii*
- 3/4 szklanki cukru
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej
- 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
- 160g masła w temperaturze pokojowej
W międzyczasie żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, jasny i gęsty kogel. Wmieszać do niego oba rodzaje mąki.
Z mleka wyjąć wanilię, dodać do jaj ok. 1/5 mleka i energicznie wymieszać aby je zahartować - w przeciwnym razie mogą się ściąć. Masę jajeczną przelać do garnka, wymieszać z resztą mleka i gotować, aż powstanie bardzo gęsty budyń. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą(tak aby bezpośrednio dotykała ona masy) i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Masło rozetrzeć mikserem, a następnie stopniowo dodawać do niego zimny budyń.
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć krem, przykryć drugim blatem i schłodzić w lodówce minimum 3-4 godziny.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)
www.comfortfood.pl
sto lat nie jadłam karpatki! coś mi sie wydaje że pora nadrobić:)
OdpowiedzUsuńMatko jakie cudo, uwielbiam karpatkę;)
OdpowiedzUsuńPiękna!
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj też karpatka :D
Idealna karpatka.
OdpowiedzUsuńFaktycznie chyba już trochę zapomnieliśmy o tym cieście. Szkoda, bo jest pyszne i prezentuje się znakomicie:)
Cudowna! Chcę kawałek! :D
OdpowiedzUsuńale smakowite ciacho! :)
OdpowiedzUsuńto jest przepyszne ciasto! nie znam osoby ktora go nie lubi :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna to prawda:)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione ciacho. Ciut inaczej robię, ale Twój przepis na krem muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńwyszła Ci cudowna ta karpatka! ja jakoś nie mogę się zabrać za swoją, a chętnie bym zjadła... może się wbiję do Ciebie?
OdpowiedzUsuńObawiam się, że już się nie załapiesz. :)
UsuńI etap konkursu "Comfort food - jedzenie na pocieszenie" PizzaPortal.pl i Duszlak.pl został rozstrzygnięty!
OdpowiedzUsuńWybraliśmy 20 najlepszych wpisów, które przeszły do II-go etapu, wśród nich znalazł się również Pani blog! Gratulujemy!!!
Jednocześnie zapraszamy do wzięcia udziału w głosowaniu, które trwa do 30 września (włącznie) na stronie blogu comfortfood.pl - http://www.comfortfood.pl/category/konkurs/ Wpis z największą ilością popularnych "like-ów" otrzyma atrakcyjną nagrodę główną - smartfon Sony Xperia J. Zapraszamy do zabawy!
Cudne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuń