25 wrz 2013

Prażone jabłka na szarflotkę


Gdy na straganach koszyki uginają się od jabłek, a ich cena jest śmiesznie niska warto pomyśleć przyszłościowo i zrobić sobie zapas prażonych jabłek do wypieków, nie tylko szarlotek bo takie jabłka można zmiksować i już mamy gotowy mus, który jest świetnym zamiennikiem tłuszczy w muffinach czy granoli. ;)
Ja robię je co roku bo szkoda, aby zmarnowała się ogromna ilość owoców z babcinej jabłonki. :)

Składniki:
  • 6kg jabłek*
  • pół kilograma cukru**
  • sok z 3 cytryn
Jabłka obrać, pozbawić gniazdek nasiennych i zetrzeć. Wymieszać z sokiem z cytryn, zasypać cukrem i gotować na wolnym ogniu około 30 minut(należy je często mieszać bo łatwo się przypalają), aż puszczą sok i zmiękną.
Gotujące się przekładać do słoiczków, mocno zakręcać i odstawić do góry dnem, aż do wystudzenia.


* - ilość wedle własnych potrzeb
** - ilość cukru zależy od rodzaju jabłek i ich naturalnej słodyczy

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie musy potem (zimą) wykorzystywać do ciast

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też szaleństwo jabłkowe,jutro zapraszam do siebie bo właśnie szaleję w kuchni:kompot,tarta,jabłka z kruszonką,cebulka z jabłkami,francuskie z jabłkami,szaleję,bo dostałam od mamy tonę jabłek:)

    OdpowiedzUsuń