Gdy na straganach koszyki uginają się od jabłek, a ich cena jest śmiesznie niska warto pomyśleć przyszłościowo i zrobić sobie zapas prażonych jabłek do wypieków, nie tylko szarlotek bo takie jabłka można zmiksować i już mamy gotowy mus, który jest świetnym zamiennikiem tłuszczy w muffinach czy granoli. ;)
Ja robię je co roku bo szkoda, aby zmarnowała się ogromna ilość owoców z babcinej jabłonki. :)
Składniki:
- 6kg jabłek*
- pół kilograma cukru**
- sok z 3 cytryn
Gotujące się przekładać do słoiczków, mocno zakręcać i odstawić do góry dnem, aż do wystudzenia.
* - ilość wedle własnych potrzeb
** - ilość cukru zależy od rodzaju jabłek i ich naturalnej słodyczy
Uwielbiam takie musy potem (zimą) wykorzystywać do ciast
OdpowiedzUsuńU mnie też szaleństwo jabłkowe,jutro zapraszam do siebie bo właśnie szaleję w kuchni:kompot,tarta,jabłka z kruszonką,cebulka z jabłkami,francuskie z jabłkami,szaleję,bo dostałam od mamy tonę jabłek:)
OdpowiedzUsuń