28 wrz 2013

Puszysty sernik z brzoskwiniami


Jest to sernik z przepisu mojej mamy. To on przekonał mnie do serników, bo jak wiecie kiedyś ich nie trawiłem. ;)
Serniczek jest lekki jak chmurka, bardzo wilgotny i wprost rozpływa się w ustach. Nie ma mowy przy jego wykonywaniu o krótkim miksowaniu i nienapowietrzeniu masy serowej, bo dodaje się do niej ubitą na sztywną pianę z białek, a żółtka kręci się z cukrem do jasności. :)


Kruche ciasto:
Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g zimnego masła
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki cukru
Wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojone w mniejsze części masło i rozetrzeć je w dłoniach. Dodać jajka, zagnieść elastyczne ciasto - pamiętajcie aby ciasta zbyt długo nie wyrabiać, bo stanie się twarde i zbytnio się ociepli.
Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nią dużą blachę - ok. 25x40cm, drugą zawinąć w folię i schować do zamrażarki na czas przygotowywania masy serowej.
Blaszkę z ciastem wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika na ok. 15-20 minut.


Masa serowa
Składniki:
  • 1kg mielonego twarogu lub sera z kubełka
  • 200g miękkiego masła
  • 6 dużych jaj(białka i żółtka osobno)
  • sok z jeden cytryny
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • duża puszka brzoskwiń w syropie
Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę, dodać do niej miękkie masło, zmiksować.
Do jaj z cukrem dodać ser, sok z cytryny, mąkę pszenną i 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru dodając pod koniec miksowania pozostałe 2 łyżki skrobi.
Do masy serowej delikatnie wmieszać w 3 partiach ubite białka.

Na podpieczony spód wyłożyć ser, na wierzchu układać podzielone na mniejsze części brzoskwinie oraz zetrzeć na tarce lub pokruszyć w palcach schłodzoną cześć ciasta.
Sernik piec ok. godziny w 180ºC do wyraźnego zrumienienia się.
Upieczony pozostawić w piekarniku do wystudzenia, a następnie schłodzić go w lodówce najlepiej całą noc.


9 komentarzy:

  1. Ależ apetycznie wygląda ten sernik !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. mój ulubiony sernik :) tak samo jak w Twoim przypadku to właśnie on sprawił że zaczęłam je uwielbiać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już tak dawno nie jadłam sernika! Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mój ulubiony... podaj adres zaraz wpadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny:) nie masz przypadkiem przepisu na lekki sernik z brzoskwiniami z pianką z białek? Gdzieś mi umknął we własnych przepisach. A szukając nie znalazłam tak idealnego, lekkiego sernika jak puch. Po prostu rozpływał się w ustach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten właśnie jest robiony z użyciem piany z białek i ma bardzo delikatną strukturę. :)

      Usuń
    2. Tak wiem, ale ten który jadłam, miał kawałki brzoskwiń w calej masie serowej. Masa miała niesamowity smak, mało wyczuwało sie ser a więcej piane. Na wierzchu była jasna kruszonka. Nie mogę zapomnieć smaku tego ciasta. Wyryło mi się w pamięć. Od tamtego czasu minęło 2 lata a ja ciągle gonię za nim.

      Usuń