Jest to sernik z przepisu mojej mamy. To on przekonał mnie do serników, bo jak wiecie kiedyś ich nie trawiłem. ;)
Serniczek jest lekki jak chmurka, bardzo wilgotny i wprost rozpływa się w ustach. Nie ma mowy przy jego wykonywaniu o krótkim miksowaniu i nienapowietrzeniu masy serowej, bo dodaje się do niej ubitą na sztywną pianę z białek, a żółtka kręci się z cukrem do jasności. :)
Kruche ciasto:
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g zimnego masła
- 2 duże jajka
- pół szklanki cukru
Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nią dużą blachę - ok. 25x40cm, drugą zawinąć w folię i schować do zamrażarki na czas przygotowywania masy serowej.
Blaszkę z ciastem wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika na ok. 15-20 minut.
Masa serowa
Składniki:
- 1kg mielonego twarogu lub sera z kubełka
- 200g miękkiego masła
- 6 dużych jaj(białka i żółtka osobno)
- sok z jeden cytryny
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- duża puszka brzoskwiń w syropie
Do jaj z cukrem dodać ser, sok z cytryny, mąkę pszenną i 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru dodając pod koniec miksowania pozostałe 2 łyżki skrobi.
Do masy serowej delikatnie wmieszać w 3 partiach ubite białka.
Na podpieczony spód wyłożyć ser, na wierzchu układać podzielone na mniejsze części brzoskwinie oraz zetrzeć na tarce lub pokruszyć w palcach schłodzoną cześć ciasta.
Sernik piec ok. godziny w 180ºC do wyraźnego zrumienienia się.
Upieczony pozostawić w piekarniku do wystudzenia, a następnie schłodzić go w lodówce najlepiej całą noc.
Ależ apetycznie wygląda ten sernik !!!
OdpowiedzUsuńmój ulubiony sernik :) tak samo jak w Twoim przypadku to właśnie on sprawił że zaczęłam je uwielbiać :)
OdpowiedzUsuńJuż tak dawno nie jadłam sernika! Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńmój ulubiony... podaj adres zaraz wpadam ;)
OdpowiedzUsuńHaha w sumie masz niedaleko do mnie. :)
Usuńserniki! jak ja je uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPiękny:) nie masz przypadkiem przepisu na lekki sernik z brzoskwiniami z pianką z białek? Gdzieś mi umknął we własnych przepisach. A szukając nie znalazłam tak idealnego, lekkiego sernika jak puch. Po prostu rozpływał się w ustach.
OdpowiedzUsuńTen właśnie jest robiony z użyciem piany z białek i ma bardzo delikatną strukturę. :)
UsuńTak wiem, ale ten który jadłam, miał kawałki brzoskwiń w calej masie serowej. Masa miała niesamowity smak, mało wyczuwało sie ser a więcej piane. Na wierzchu była jasna kruszonka. Nie mogę zapomnieć smaku tego ciasta. Wyryło mi się w pamięć. Od tamtego czasu minęło 2 lata a ja ciągle gonię za nim.
Usuń