W tym serniku jest wszystko co w tradycyjnym tiramisu - mascarpone, żółtka, biszkopty, mocny aromat kawy, czekolady i Amaretto. Nam bardzo smakował i pewnie na stałe wpisze się w jadłospis. :)
Przepis znalazłem dość dawno na stronie Kwestia Smaku, te fantazyjne kawowe wzorki na wierzchu masy, tak mi się podobały, że postanowiłem dłużej nie czekać. :)
Receptury nie zmieniałem i bardzo dobrze, że tego nie zrobiłem. Sernik wychodzi obłędny. Polecam!
Spód
Składniki:
- 65g rozpuszczonej czekolady
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 1 łyżka Amaretto
- 65g miękkiego masła
- 50g drobnego cukru
- 1 jajko
- 40g mąki
- 14 - 16 podłużnych biszkoptów
Masło utrzeć z cukrem ok. 10 minut - ma być puszyste i jasne. Następnie ubić mikserem całe jajko.
Do masła z cukrem wlać rozpuszczoną czekoladę, likier z kawą oraz mąkę, wymieszać na niskich obrotach miksera, a na sam koniec dodać ubite jajko.
Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 24cm. Poukładać na niej warstwę biszkoptów delikatnie wciskając je w spód.
Formę wstawić do rozgrzanego na 175ºC piekarnika i piec 8 minut. Wyjąć i całkowicie wystudzić - spód ma stężeć w przeciwnym razie biszkopty wypłyną podczas wlewania masy serowej.
Nasączenie biszkoptów
Składniki:
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50ml wody
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki likieru Amaretto
Delikatnie nasączyć biszkopty z wierzchu - zrobiłem to za pomocą pędzelka.
Masa serowa
Składniki:
- 700 g sera śmietankowego zmielonego trzykrotnie na serniki***
- 300 g sera mascarpone
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- pół szklanki śmietany 36%
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki likieru Amaretto
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w kremówce.
Ser krótko zmiksować z mascarpone. Cały czas delikatnie ucierając dodawać cukier i po jednym jajku na raz. Pod sam koniec wlać likier, ekstrakt waniliowy, śmietankę z mąką.
Masę delikatnie wyłożyć na spód, wyrównać.
Piec przez 15 minut w 175ºC, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i dopiekać ok. 90 minut. Sernik powinien być ścięty.
Wierzch
Składniki:
- 300g kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki drobnego cukru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 1/5 szklanki wody
- 2 łyżki Amaretto
Sernik wyjąć z piekarnika, rozprowadzić na nim warstwę śmietan, łyżką zrobić wzorki z pozostałej kawy. Wstawić ponownie do pieca na 15 minut, po tym czasie wyjąć sernik, całkowicie go wystudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
aaa! jaki piękny i jaki musi być pyszny. uwielbiam tiramisu! http://www.kuchasia.pl/
OdpowiedzUsuńSernik nie jest moim ulubionym ciastem ale myśle że sernik tiramisu móglby to zmieni:D
OdpowiedzUsuńOjej musiał być niesamowicie pyszny:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tiramisu:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńZdjęcia jak zwykle przykuwają uwagę.
Tu jest pięknie i pysznie.
Pozdrawiam :-)
Znam i chwalę :) pięknie jak zawsze.
OdpowiedzUsuńbacktaste