2 wrz 2013

Tarta ze śliwkami


Takie wypieki lubię najbardziej, minimalny nakład pracy, a efekt końcowy jest zniewalająco pyszny.
Kwaśne śliwki posypane cynamonem i cukrem który karmelizuje się w ich soku na kruchym spodzie. Obiecuję Wam, że po 30 minutach od wyjęcia jej z piekarnika zostaną tylko okruchy. :)


Kruchy spód
Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 130g zimnego masła
  • duże żółtko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać je nożem. Wlać żółtko i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię i schłodzić 20 minut w lodówce.



Nadzienie
Składniki:
  • 500g wydrylowanych i przekrojonych na pół śliwek
  • 2-3 łyżki cukru
  • spora szczypta cynamonu
Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia w kształt koła o grubości ok. 4-5mm, na środku układać śliwki przecięciem do góry pozostawiając 2cm marginesu od brzegu. Posypać je cukrem oraz szczodrą ilością cynamonu.
Brzegi ciasta założyć na śliwki. Piec 50 minut w 180ºC. Brzegi tarty powinny się ładnie zrumienić.




8 komentarzy:

  1. tarty są fenomenalne za swój urok i smak, i masz rację znikają ekspresowo! :) ze śliwkami musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tarta ze śliwkami - kwintesencja nadchodzącej jesieni :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia, forma złożenia bardziej sugeruje galette niż tartę. Ale to tylko kształt najważniejszy jest smak i wygląd :)
    pozdrawiam
    P.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia :)forma bardziej pasuje do galette niż tartę ale najważniejszy smak i wygląd :)
    pozdr
    P.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziwne proporcje mąki do masła, zdecydowanie za bardzo maślana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to już kwestia gustu. ;) Jeśli chcesz możesz zmniejszyć ilość masła lub zwiększyć ilość maki, ale wtedy będzie trzeba dodać całe jajko, aby ciasto się związało ze sobą.

      Usuń