Maślany kruchy spód do tego kwaskowe jeżyny i słodka, obłędnie pachnąca wanilią masa sernikowa. Potrzeba czegoś więcej? No może tak. Filiżanka dobrej kawy i poranek uważam za udany. :)
Masa serowa
Składniki:
- 250g sera na sernik
- 2 jaja
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 200g mleka skondensowanego*
- 2 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- dodatkowo 350g jeżyn + łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej i łyżka cukru
Składniki:
- 250g(ok. 1,5 szklanki o pojemności 250ml) mąki pszennej
- 120g masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- w razie potrzeby 2 łyżki zimnej wody
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o średnicy ok. 25-26cm.
Schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Na spód wyłożyć papier do pieczenia i wysypać obciążenie(mogą być to ceramiczne kuleczki lub po prostu fasola czy ryż). Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190ºC, po 15 minutach usunąć obciążenie i wstawić ponownie na 5-7 minut.
Po tym czasie wysypać na spód jeżyny, a na nie wylać masę serową.
Piec w 170ºC przez około godzinę, aż do czasu gdy wierzch sera się nie zetnie(środek może być delikatnie galaretowaty).
Upieczoną tartę schłodzić kilka godzin w lodówce.
* - jeśli używacie mleka skondensowanego słodzonego należy pominąć dodatek cukru w masie
Piękna i na pewno świetnie smakuje. Jesteś dla mnie sernikoholikiem. Cudowne te Twoje serniki.
OdpowiedzUsuńJa mam dla Ciebie wyzwanie - mój muffinkowy konkurs.
Tak, serniczki to moja pasja. :D
UsuńA na konkurs postaram się podesłać coś jeśli tylko wyrobię się w czasie. :)
U Ciebie, jak zawsze pysznie: )
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia;] jem oczami normalnie. Widzę, że mamy te same talerzyki deserowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam