31 sie 2013

Tarta sernikowa z jeżynami


Maślany kruchy spód do tego kwaskowe jeżyny i słodka, obłędnie pachnąca wanilią masa sernikowa. Potrzeba czegoś więcej? No może tak. Filiżanka dobrej kawy i poranek uważam za udany. :)


Masa serowa
Składniki:
  • 250g sera na sernik
  • 2 jaja
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 200g mleka skondensowanego*
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
 Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. 
  • dodatkowo 350g jeżyn + łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej i łyżka cukru
Jeżyny obtoczyć w mącę i cukrze.
 
Kruchy spód
Składniki:
  • 250g(ok. 1,5 szklanki o pojemności 250ml) mąki pszennej
  • 120g masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • w razie potrzeby 2 łyżki zimnej wody
Masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Gdy będzie w małych kawałkach dodać jajko i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby, gdyby nie chciało się ono związać dodać odrobinę wody.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o średnicy ok. 25-26cm.
Schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Na spód wyłożyć papier do pieczenia i wysypać obciążenie(mogą być to ceramiczne kuleczki lub po prostu fasola czy ryż). Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190ºC, po 15 minutach usunąć obciążenie i wstawić ponownie na 5-7 minut.
Po tym czasie wysypać na spód jeżyny, a na nie wylać masę serową.
Piec w 170ºC przez około godzinę, aż do czasu gdy wierzch sera się nie zetnie(środek może być delikatnie galaretowaty).
Upieczoną tartę schłodzić kilka godzin w lodówce.


* - jeśli używacie mleka skondensowanego słodzonego należy pominąć dodatek cukru w masie

4 komentarze:

  1. Piękna i na pewno świetnie smakuje. Jesteś dla mnie sernikoholikiem. Cudowne te Twoje serniki.
    Ja mam dla Ciebie wyzwanie - mój muffinkowy konkurs.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, serniczki to moja pasja. :D
      A na konkurs postaram się podesłać coś jeśli tylko wyrobię się w czasie. :)

      Usuń
  2. U Ciebie, jak zawsze pysznie: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia;] jem oczami normalnie. Widzę, że mamy te same talerzyki deserowe.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń