Dziś zapraszam na pyszny chlebek bananowy. :)
Najsmaczniejszy wyjdzie z tych dojrzałych, mających ciemne plamy bananów. Mają one najwięcej aromatu i są słodziutkie więc możemy zmniejszyć ilość dodawanego cukru. ;)
Składniki:
- pół szklanki rodzynek
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru - możecie użyć brązowego wtedy ciasto zyska dodatkowy posmak melasy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 duże jaja
- 120g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 3 duże banany rozgniecione na papkę
Do masła dodać jajka, cynamon i cukier, wymieszać rózgą kuchenną do dobrego połączenia się składników i częściowego rozpuszczenia cukru, dodać banany.
Do masy bananowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Szybko wymieszać i gdy masa nie jest jeszcze jednolita dodać rodzynki.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem keksówki o długości ok. 25cm.
Piec godzinę w 180ºC lub do momentu gdy wbity w ciasto patyczek będzie czysty.
Upieczony chlebek wyciągnąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia na 10 minut, po tym czasie wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
chlebek wyglada pysznie ale to zdjecia sa mega.
OdpowiedzUsuńPięknie wyrósł: ) No i cynamon do tego<3
OdpowiedzUsuńdawno bananowego nie piekłam... będę musiała nadrobić i może wypróbuję Twój przepis, o tak! :)
OdpowiedzUsuńWyglada super!
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebki bananowe. Szczególnie jesienią :)
OdpowiedzUsuńCudny :) Uwielbiam to ciasto :) Ja tez dodaje galke muszkatolowa i imbir :)
OdpowiedzUsuń