18 paź 2013

Risotto z dynią i groszkiem


Wydaje mi się, że risotto przez wielu uważane jest za niezwykle trudne i skomplikowane danie, a tymczasem to nie prawda. Wystarczy pamiętać, aby ryżu nie płukać(skrobia w tym daniu jest jak najbardziej wskazana ;) ), a przed dodaniem płynu dobrze go przesmażyć.
Sam wywar należy dolewać partiami - gdy jedna porcja zostanie "wypita" dolewamy następną i w sumie to tyle z tej trudności. 
Dziś zapraszam Was, na najlepszych jakie jadłem. Może nieskromnie bo wyszło spod mojej ręki, ale naprawdę musicie je zrobić. Kremowe, aromatyczne i po prostu nieziemsko smaczne.
Nigdy nie przepadałem za daniami z ryżem, ale risotto to jedna z tych pozycji dla których zmieniam swoje gusta. :)

Składniki:
  • 200g ryżu Arborio
  • 500-600ml domowego wywaru drobiowego
  • 150ml wytrawnego białego wina
  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • duży ząbek posiekanego czosnku
  • 450g dyni pokrojonej w 1-1,5cm kostkę
  • pół szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 50g masła
  • 50g parmezanu
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Na patelni rozgrzać oliwę oraz 20g masła, wrzucić posiekaną cebulę. Po około 3-4 minutach gdy zacznie się szklić dodać dynię i czosnek, doprawić. Smażyć kolejne 3 minuty. Wsypać ryż, wymieszać i prażyć 2-3 minuty - powinien zrobić się przeźroczysty i może delikatnie się rumienić. Gdy będzie tak wyglądał wlać wino. Gdy je wchłonie, dodać chochlę gorącego bulionu, wymieszać i gdy znów nie będzie płynu na patelni dodać kolejną porcję. Postępować tak, aż ryż będzie miękki - środek ma stawiać delikatny opór pod zębami. ;); czyli około 20-25 minut.
Do gotowego risotto dodać pozostałe masło, posiekane zioła, groszek i ser.
Smacznego!


4 komentarze: