Wydaje mi się, że risotto przez wielu uważane jest za niezwykle trudne i skomplikowane danie, a tymczasem to nie prawda. Wystarczy pamiętać, aby ryżu nie płukać(skrobia w tym daniu jest jak najbardziej wskazana ;) ), a przed dodaniem płynu dobrze go przesmażyć.
Sam wywar należy dolewać partiami - gdy jedna porcja zostanie "wypita" dolewamy następną i w sumie to tyle z tej trudności.
Dziś zapraszam Was, na najlepszych jakie jadłem. Może nieskromnie bo wyszło spod mojej ręki, ale naprawdę musicie je zrobić. Kremowe, aromatyczne i po prostu nieziemsko smaczne.
Nigdy nie przepadałem za daniami z ryżem, ale risotto to jedna z tych pozycji dla których zmieniam swoje gusta. :)
Składniki:
- 200g ryżu Arborio
- 500-600ml domowego wywaru drobiowego
- 150ml wytrawnego białego wina
- 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
- duży ząbek posiekanego czosnku
- 450g dyni pokrojonej w 1-1,5cm kostkę
- pół szklanki mrożonego zielonego groszku
- 50g masła
- 50g parmezanu
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Do gotowego risotto dodać pozostałe masło, posiekane zioła, groszek i ser.
Smacznego!
cudowne kolory :)
OdpowiedzUsuńjej! wygląda tak słonecznie że się uśmiecham na samą myśl o takim obiedzie. genialne!
OdpowiedzUsuńTak jakoś wiosennie się zrobiło:) rób tak dalej może lato wróci ;]
OdpowiedzUsuńjesień z wiosennym akcentem!
OdpowiedzUsuń