Moja pierwsza babka z której jestem naprawdę zadowolony. Nie tylko ze względów smakowych, ale i wizualnych, bo zawsze paskudnie mi pękały, albo za chiny lodowe nie chciały wyjść z formy(muszę sobie kupić sylikonową...)
Wilgotna, delikatna, niezbyt słodka, a do tego z warstwą maślanego kremu czekoladowego. Może być lepsza? :)
Babka czekoladowo-cynamonowa
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru
- 3 czubate łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 125g masła
- 2 duże jaja
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
- łyżeczka octu
Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę, dodawać po jednym jajku każdorazowo dobrze rozprowadzając je w masie maślanej.
Przesiać ze sobą wszystkie suche składniki, wymieszać.
Cały czas ucierając na wolnych obrotach dodawać naprzemiennie suche składniki i jogurt zaczynając i kończąc na suchych(przy ostatniej partii mąki dodać ocet).
Masę przelać do formy z kominem.
Piec w 180ºC przez około godzinę; do suchego patyczka.
Babkę wyjąć, przestudzić w formie ok. 15 minut, a następnie wyjąć na kratkę.
Lukier
Składniki:
- łyżka kremowego serka
- 5 łyżek cukru pudru
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka soku z cytryny
Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Maślany krem czekoladowy
Skladniki:
- 70g masła
- 70g gorzkiej czekolady
- pół szklanki cukru pudr
- 1/4 szklanki mleka
- łyżeczka kakao
W międzyczasie utrzeć masło z cukrem na puszystą i jasną masę, dodać przestudzoną czekoladę, kakao i dobrze rozmiksować.
Gdyby masa była za sucha dodać łyżkę mleka, gdyby była zbyt lejąca wstawić ją na pół godziny do lodówki.
Kremem udekorować wystudzoną babkę.
Przechowywać w lodówce zawiniętą w folię, przed podaniem ocieplić do temperatury pokojowej.
Smacznego!
Ładna ta Twoja babka... Podziwiam Cię za te wszystkie Twoje wypieki, sama też piekę, także szacunek!!! a jeśli chodzi o formy silikonowe... no cóż - ja mam raczej negatywne odczucia co do silikonu, niestety. Moje babki w silikonie się nie udają, i nie wiem czyja to jest wina - moja, formy, piekarnika... nie wiem, ale zawsze mi się przypala, trudno wyjąć wypiek z formy itd, używam ją tylko do deserów z galaretki lub ciast na zimno tego typu. Jeszcze nie znalazłam sposobu na pokonanie formy silikonowej! a szkoda...
OdpowiedzUsuńPiękniejszej nie widziałam:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyrosła: )
OdpowiedzUsuńnawet zwykła babka u Ciebie wygląda, jak jakieś arcydzieło :)
OdpowiedzUsuńKrem na górze wyglada niczym korona :) pięknie się prezentuje
OdpowiedzUsuń