30 paź 2013

Czekoladowo-cynamonowa babka z kremem


Moja pierwsza babka z której jestem naprawdę zadowolony. Nie tylko ze względów smakowych, ale i wizualnych, bo zawsze paskudnie mi pękały, albo za chiny lodowe nie chciały wyjść z formy(muszę sobie kupić sylikonową...)
Wilgotna, delikatna, niezbyt słodka, a do tego z warstwą maślanego kremu czekoladowego. Może być lepsza? :)

Babka czekoladowo-cynamonowa
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125g masła
  • 2 duże jaja
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka octu 
/ wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/

Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę, dodawać po jednym jajku każdorazowo dobrze rozprowadzając je w masie maślanej.
Przesiać ze sobą wszystkie suche składniki, wymieszać.
Cały czas ucierając na wolnych obrotach dodawać naprzemiennie suche składniki i jogurt zaczynając i kończąc na suchych(przy ostatniej partii mąki dodać ocet).
Masę przelać do formy z kominem.
Piec w 180ºC przez około godzinę; do suchego patyczka.
Babkę wyjąć, przestudzić w formie ok. 15 minut, a następnie wyjąć na kratkę.


Lukier
Składniki:
  • łyżka kremowego serka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki rozetrzeć na jednolitą masę. Polewać jeszcze ciepłą babkę.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Maślany krem czekoladowy
Skladniki:
  • 70g masła
  • 70g gorzkiej czekolady
  • pół szklanki cukru pudr
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżeczka kakao
Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad kąpielą wodną, odstawić do przestudzenia.
W międzyczasie utrzeć masło z cukrem na puszystą i jasną masę, dodać przestudzoną czekoladę, kakao i dobrze rozmiksować.
Gdyby masa była za sucha dodać łyżkę mleka, gdyby była zbyt lejąca wstawić ją na pół godziny do lodówki.
Kremem udekorować wystudzoną babkę.
Przechowywać w lodówce zawiniętą w folię, przed podaniem ocieplić do temperatury pokojowej.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Ładna ta Twoja babka... Podziwiam Cię za te wszystkie Twoje wypieki, sama też piekę, także szacunek!!! a jeśli chodzi o formy silikonowe... no cóż - ja mam raczej negatywne odczucia co do silikonu, niestety. Moje babki w silikonie się nie udają, i nie wiem czyja to jest wina - moja, formy, piekarnika... nie wiem, ale zawsze mi się przypala, trudno wyjąć wypiek z formy itd, używam ją tylko do deserów z galaretki lub ciast na zimno tego typu. Jeszcze nie znalazłam sposobu na pokonanie formy silikonowej! a szkoda...

    OdpowiedzUsuń
  2. nawet zwykła babka u Ciebie wygląda, jak jakieś arcydzieło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krem na górze wyglada niczym korona :) pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń