31 paź 2013

Grzyby marynowane


Grzyby to coś co uwielbiam w każdej postaci - suszone, marynowane, świeże, w zupie i w sosie. Po prostu wszędzie. Gdy tylko zaczyna się sezon szukajcie mnie w lesie. ;)
Przepis w tym roku trochę późno, ale lepiej tak niż wcale, prawda?
Takich grzybów marynowanych jeszcze nie jedliście. Są diabelnie kwaśne i jednocześnie słodkie. Idealne. Szczerze powiedziawszy zawsze robimy je "na oko", ale postaram się choć trochę przybliżyć proporcje, abyście mogli odtworzyć ten smak. :)

Składniki:
  • 1,5kg obranych grzybów
  • 3 szklanki octu
  • szklanka wody
  • szklanka cukru
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • łyżeczka soli
Grzyby zalać wodą, posolić(łyżka soli), gotować ok. 20 minut, odcedzić przelać wodą.
Do garnka wlać wodę, cukier, podgrzewać aż całkowicie się rozpuści. Dodać ocet, przyprawy i grzyby. Doprowadzić do wrzenia.
Gorące przelewać do czystych słoiczków, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

1 komentarz: