12 paź 2013

Dyniowe pancakes


Wiecie jak lubię pankejki prawda? ;)
Te są wprost wspaniałe. Słodkie o wyraźnym smaku dyni którą podkręca szczypta cynamonu.
Idealne na śniadanie gdy za oknem chłód i czeka Was np. skrobanie szyb samochodu. :)

Składniki:
  • 250g dyniowego puree
  • 50ml wody lub mleka
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczysczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka oleju
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • duże jajko
Wszystkie składniki zmiksować(mi nie chciało się brudzić miksera więc zrobiłem to po prostu łyżką ;) ) na gładką masę.
Smażyć na rozgrzanej nieprzywierającej patelni wysmarowanej odrobiną oleju lub masła.
Pamiętajcie, że ogień przy smażeniu placuszków powinien być średniej mocy w przeciwnym razie spalą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe.
Podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem.


16 komentarzy:

  1. mmmm świetny przepis, zaraz sobie dodaję do ulubionych i niebawem wypróbuję.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. o matuchno, jakie one grubaśne! pięknie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  3. dyniowe pancakes z cynamonem to jedno z najsmaczniejszych jesiennych śniadań ! twoje wyglądają idealnie, są takie puszyste *-*

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam :) jak zrobić dyniowe puree?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynię należy pokroić na mniejsze części i piec w 180 stopniach prze około 30-40 minut, aż będzie miękka - widelcem powinno się ją dać rozgnieść.
      Można też zrobić z dyni gotowanej. Trzeba ją pokroić w kostkę, gotować około 20 minut, aż zmięknie. Następnie odsączyć z wody i potraktować blenderem.

      Usuń
    2. dziękuję za radę - ugotowałam na parze :) właśnie zrobiłam z maka pełnoziarnistą i cukrem trzcinowym i.... musiałam dorobić drugą porcję żeby ktoś poza mną mógł je zjeść, wstyd się przyznać ale pierwszą porcję zjadłam sama całą :):):):):) bez żadnych dodatków są pyyyyyszne :):):):):)

      Usuń
    3. Ciesze się, że przypadły do gustu. :)

      Usuń
  5. Jakie one grubaśne- najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym, wyglądają pysznie, a chce się jeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super. :) Wyglądają jak wielkie ciacha, szczególnie to 'nadgryzione' :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piękny kolor i takie puszyste, rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniały blog i piękne zdjęcia - czy możesz mi zdradzić jakim obiektywem sa one robione?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. :)
      Zdjęcia robię kitowym obiektywem do Canona 450D, ale chyba niedługo będę miał biedę bo mój staruszek powoli zaczyna odmawiać posłuszeństwa... :(

      Usuń