12 paź 2013

Korzenny sernik z powidłami na spodzie brownie


Trochę świąteczny sernik z mnóstwem korzennych przypraw, powidłami śliwkowymi oraz czekoladowym spodem brownie. Idealny na jesień, a może ktoś Was przygotuje go na świąteczny stół? :)


Spód brownie
Składniki:
  • 110g masła
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 100g mąki pszennej
W rondelku rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę i wymieszać, aż powstanie gładki sos. Jeśli czekolada nie chce się całkowicie rozpuścić można masę delikatnie podgrzać.
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę i cały czas mieszając dolewać rozpuszczoną czekoladę(wcześniej należy ją przestudzić, aby nie ścięła jajek). Do masy dodać przesianą mąkę i szybko wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22cm. Piec przez 20-25 minut w 180ºC.
Podczas gdy spód się piecze przygotować masę serową.


Korzenna masa serowa
Składniki:
  • 500g zmielonego twarogu
  • 200g mascarpone
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • łyżka cynamonu*
  • łyżka esencji waniliowej
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 10-15 łyżeczek powideł śliwkowych



Twaróg zmiksować z mascarpone, śmietaną, cukrem i przyprawami.
Cały czas miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym jajku. Na koniec wmieszać mąkę.
Masę wylać na upieczony spód, wyrównać i na wierz wykładać kleksy z powideł.

Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 130ºC i piec przez 90-100 minut w kąpieli wodnej.**
Po upieczeniu wierzch sernika powinien być ścięty.
Sernik schłodzić przez całą noc w lodówce.


* - jeśli lubicie korzenne klimaty możecie ją zastąpić trzecią łyżką przyprawy do piernika
** - na najniższej półce piekarnika należy postawić naczynie z wodą

7 komentarzy:

  1. Jakiej przyprawy do piernika używałeś? Świetny wyszedł, a wierzch cudowny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłem gotowej mieszanki z Kamisa(nie żebym reklamował je ;) ), ale jak ktoś chce może się pokusić i zrobić ją samemu z cynamonu, ziela angielskiego, goździków, imbiru, gałki muszkatołowej, kardamonu i anyżu.

      Usuń
    2. pytam z ciekawości, ja zazwyczaj używam Kotanyi, ale to rzecz gustu

      Usuń
  2. robisz najlepsze serniki jakie widziałam! zawsze wyglądają cudownie :)
    dzisiejszy, w korzennych smakach szczególnie mnie zachwycił ! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, szczególnie ten wierzch!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zakochałam się w tym blogu, weszłam i przepadłam, co ja bym dała za takiego My Man in My Kitchen ehh:) otwórz swój lokal jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś i wypełnij go tymi przepięknymi zdjęciami i potrawami. Jestem zakochana, głodna i do tego w ciąży (ale to ostatnie to sprawka innej osoby:)

    OdpowiedzUsuń