Trochę świąteczny sernik z mnóstwem korzennych przypraw, powidłami śliwkowymi oraz czekoladowym spodem brownie. Idealny na jesień, a może ktoś Was przygotuje go na świąteczny stół? :)
Spód brownie
Składniki:
- 110g masła
- 100g gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 100g mąki pszennej
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę i cały czas mieszając dolewać rozpuszczoną czekoladę(wcześniej należy ją przestudzić, aby nie ścięła jajek). Do masy dodać przesianą mąkę i szybko wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22cm. Piec przez 20-25 minut w 180ºC.
Podczas gdy spód się piecze przygotować masę serową.
Korzenna masa serowa
Składniki:
- 500g zmielonego twarogu
- 200g mascarpone
- szklanka cukru
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- łyżka cynamonu*
- łyżka esencji waniliowej
- 4 duże jajka
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 10-15 łyżeczek powideł śliwkowych
Twaróg zmiksować z mascarpone, śmietaną, cukrem i przyprawami.
Cały czas miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym jajku. Na koniec wmieszać mąkę.
Masę wylać na upieczony spód, wyrównać i na wierz wykładać kleksy z powideł.
Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 130ºC i piec przez 90-100 minut w kąpieli wodnej.**
Po upieczeniu wierzch sernika powinien być ścięty.
Sernik schłodzić przez całą noc w lodówce.
* - jeśli lubicie korzenne klimaty możecie ją zastąpić trzecią łyżką przyprawy do piernika
** - na najniższej półce piekarnika należy postawić naczynie z wodą
Wspaniałe dzieło :)
OdpowiedzUsuńJakiej przyprawy do piernika używałeś? Świetny wyszedł, a wierzch cudowny.
OdpowiedzUsuńUżyłem gotowej mieszanki z Kamisa(nie żebym reklamował je ;) ), ale jak ktoś chce może się pokusić i zrobić ją samemu z cynamonu, ziela angielskiego, goździków, imbiru, gałki muszkatołowej, kardamonu i anyżu.
Usuńpytam z ciekawości, ja zazwyczaj używam Kotanyi, ale to rzecz gustu
Usuńrobisz najlepsze serniki jakie widziałam! zawsze wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńdzisiejszy, w korzennych smakach szczególnie mnie zachwycił ! :D
Wygląda przepysznie, szczególnie ten wierzch!
OdpowiedzUsuńZakochałam się w tym blogu, weszłam i przepadłam, co ja bym dała za takiego My Man in My Kitchen ehh:) otwórz swój lokal jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś i wypełnij go tymi przepięknymi zdjęciami i potrawami. Jestem zakochana, głodna i do tego w ciąży (ale to ostatnie to sprawka innej osoby:)
OdpowiedzUsuń