13 paź 2013

Dyniowa granola


Kolejny słoik z granolą pusty więc trzeba było zrobić następną. ;)
Tym razem sezonowa z dodatkiem dyniowego puree i lekko korzennych przypraw, zdecydowanie dla miłośników dyniowych eksperymentów kuchennych.
Jeśli nie lubicie dyni może wypróbujecie inne przepisy:
- Granola orzechowa
- Granola na bogato
- Granola czekoladowa z suszonymi śliwkami

Składniki:
  • kilogram mieszanki płatków(owsianych, kukurydzianych, pszennych,żytnich)
  • pół szklanki siemienia lnianeg
  • szklanka dyniowego puree
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 szklanki oleju
  • pół szklanki miodu
  • opcjonalnie szklanka rodzynek
Wymieszać ze sobą wszystkie płatki oraz nasiona.
W osobnej misce wymieszać puree z dyni, miód, przyprawy i olej.
Mokre składniki przelać do suchych, dobrze wymieszać.
Masę wyłożyć na największą blaszkę piekarnika, piec przez godzinę w 180ºC mieszając co 10-15 minut, aby równomiernie się rumieniła.
Na koniec dodać opcjonalnie suszone owoce.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.



1 komentarz:

  1. oooooo, idealnie, u mnie też słoik się zwolnił ;)

    OdpowiedzUsuń