Jeśli lubicie różne smaki i tekstury podczas jedzenia słodkości to będzie coś dla Was.
Kruchy spód, wilgotna, kremowa masa serowa z dodatkiem dyni, słodkie i miękkie gruszki oraz lekko słona, chrupiąca skorupka na wierzchu. :)
Spód
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 120g masła
- duże żółtko
- szczypta soli
- ewentualnie łyżka zimnej wody gdyby ciasto nie chciało dobrze się związać
Rozetrzeć je w dłoniach, aż do powstania okruchów.
Wlać żółtko i zagnieść ciasto, gdyby nie chciało się dobrze połączyć dodać łyżkę lub dwie wody.
Ciasto schłodzić 20 minut w lodówce.
Rozwałkować podsypując delikatnie mąką i wyłożyć nim dno oraz boki tortownicy o średnicy 23-24cm.
Przykryć folią aluminiową(tak aby dotykała ona bezpośrednio ciasta - zapobiegnie to zapadnięciu się boków do środka), wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika, podpiekać 25 minut, w tym czasie przygotować masę serową.
Dyniowa masa serowa
Składniki:
- 650g mielonego twarogu(użyłem z kubełka)
- 250g dyniowego puree
- 250g słodzonego mleka skondensowanego
- 1/3-1/2 szklanki cukru*
- 4 jajka
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/5 łyżeczki imbiru
- łyżka mąki pszennej**
- łyżka mąki ziemniaczanej**
Na podpieczony spód wylać masę serową, piec 20 minut w niezmienionej temperaturze. W tym czasie przygotować kruszonkę oraz gruszki.
Kruszonka
Składniki:
- 120g mąki
- 60g masła
- 1/3 łyżeczki soli
- 80g cukru
Dodatkowo:
- 2 duże gruszki pokrojone w 0,5-1cm plastry
Kontynuować pieczenie przez godzinę lub aż kruszonka nie nabierze złotego koloru.
Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach, a gdy będzie miało temperaturę pokojową schłodzić je przez kilka godzin(najlepiej całą noc) w lodówce.
Smacznego!
* - ilość wedle uznania, proponuję spróbować masy przed dodaniem jaj(jeśli ktoś ma opory przed surowizną ;) ) i ocenić stan "słodyczy"
** - tu znów proponuje swoim okiem ocenić ilość potrzebnej mąki. Wszystko zależy od tego jakiego sera użyjecie, jeśli będzie on z tych bardzo rzadkich wiadomo, że mąka się przyda, a jeśli z tych zwartych może okazać się wcale niepotrzebna
*** - pomysł na połączenie sernika dyniowego z kruszonką z tej strony
za każdym razem nie umiem oderwać wzroku od tych cudownych serników !
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie wymyślili jeszcze ekranu, do którego można by włożyć rękę i wyjąć jeden kawałek. A nawet całą taką paterę z sernikiem. Narobiłeś mi ochoty. Sernik wygląda obłędnie. Gratuluję też ogromnego talentu fotograficznego. Wspaniała aranżacja zdjęć. Jestem tu po raz pierwszy i zostanę na dłużej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny na naszym blogu. Również zapraszamy częściej :) Pozdrawiam Ania
Znowu kusisz tymi obłędnymi sernikami, nie masz litości; D
OdpowiedzUsuńDynia i gruszki...? Takiego połączenia jeszcze nie widziałam :) Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadlam z dynią sernika, jestem ciekawa smaku. Oblęłdnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCudowny kolor :)
OdpowiedzUsuńTa konsystencja uwodzi:) A do tego klimat zdjęcia! Pięknie:)
OdpowiedzUsuńO matko jak to wygląda!!! Przepis podkradnę przy najbliższej okazji. Czuję się zainspirowana:)
OdpowiedzUsuńWygląda na niesamowicie aksamitny :))
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie))) Ale mam pytanko... puree z dyni pieczonej?
OdpowiedzUsuńTak, z pieczonej ale może być ten z gotowanej, choć ja osobiście uważam to z upieczonej za bardziej aromatyczne i wyraźniejsze w smaku. ;)
UsuńZgadzam się))) Dynie pieczona to ja mogę jeść w wersji solo,tylko ze mój mąż tych smaków nie rozumie. Ale mam nadzieje ze w postaci tak pysznego sernika nie odmówi.
Usuńśliczny, wygląda na bardzo kremowy
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie po Sernik Pumpkin Spice Latte
http://www.pinkhungry.com/sernik-pumpkin-spice-latte/
Wygląda obłędnie <3
OdpowiedzUsuńi cudowne zdjęcia ;)