To mój mały eksperyment kulinarny. :)
Sernik z dodatkiem gotowanego w mleku ryżu, granolowym spodem i malinowym puree, które przełamuje słodycz ciasta.
Konsystencją przypomina raczej tradycyjny polski sernik, jest dość zwarty ale przy tym wilgotny.
Granolowy spód
Składniki:
- 150g granoli - użyłem domowej z tego przepisu
- 60g rozpuszczonego masła
Schłodzić w lodówce.
Malinowe puree
Sładniki:
- 200g malin(świeżych lub mrożonych)
- łyżka cukru
- łyżka wody
Odstawić do wystudzenia i przygotować masę serową.
Masa serowo-ryżowa
Składniki:
- 600g kremowego serka - może być z kubełka, sernik będzie wtedy wilgotniejszy
- 200g ugotowanego w mleku ryżu*
- 3/4 szklanki jogurtu greckiego
- szklanka cukru
- 5 dużych jaj
- sok i skórka otarta z jednej cytryny
- łyżka mąki ziemniaczanej
Masę wylać na przygotowany spód, wyrównać, łyżką nakładać maliny tworząc wzorek.
Piec w 165ºC przez ok. 90 minut, aż sernik z wierzchu będzie ścięty(podczas pieczenia obok tortownicy proponuję postawić niewielkie naczynie z wodą). Po tym czasie wystudzić do temperatury pokojowej, schłodzić minimum 3-4 godziny w lodówce.
Smacznego!
* - 200g to waga suchego ryżu(nie ważyłem po ugotowaniu ;) ). Ryż należy ugotować w proporcji 1:2(czyli ok. 500ml mleka) z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 3-4 łyżek cukru.
** - pomysł na granolowy spód
Bardzo podoba mi sie pomysł na taki sernik :-)
OdpowiedzUsuńfantastyczny sernik - takie lubię najbardziej - o zwartej konsystencji, nie za bardzo kremowe... ciekawe połączenie ryżu i sera - wypróbuje ;-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Bardzo pomysłowy i apetyczny sernik :)
OdpowiedzUsuńSernik z mlecznym ryżem, bosko! Coś dla mnie idealnego ;)
OdpowiedzUsuńO, bardzo ciekawe połączenie i bardzo pięknie prezentuje się ten serniczek! Zachęca do upieczenia! :)))
OdpowiedzUsuńrewelacja!!!
OdpowiedzUsuńpomysł oryginalny i na pewno pyszny :)
niby sernik, a jednak coś nowego ;)
OdpowiedzUsuńJuż od jakiegoś czasu przymierzam się do sernika z ryżem, ale jakoś tak... Lękam się chyba ;) Twój wygląda zachęcająco i motywująco :)
OdpowiedzUsuńJa też długo się do niego zbierałem, i wcale nie żałuję że go zrobiłem. :)
UsuńUwielbiam Twoje serniki, są bezsprzecznie jednymi z najlepszych jakie mogłam zobaczyć: )
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
Usuńświetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńWygląda szalenie apetycznie i na pewno tak samo smakuje!
OdpowiedzUsuńwlasnie go pieke i mam nadzieje,ze sie uda
OdpowiedzUsuń