Tradycyjny chleb pszenny na zakwasie. Taki najzwyklejszy na świecie, który jest do kupienia w każdym sklepie. Nie, nie przepraszam! Ten jest o niebo lepszych od tych ze sklepu bo jest pieczony w domu. :)
Składniki:
- 600g mąki pszennej chlebowej
- 330ml ciepłej wody
- 1/3 do połowy szklanki wcześniej "aktywowanego" zakwasu - zakwas na około 5-6 godzin przed pieczeniem chleba należy dokarmić
- łyżka soli
- łyżka cukru
Wyrobione ciasto odłożyć do miski na 2 godziny. Po tym czasie lekko je zagnieść i odłożyć na kolejne 2 godziny, ponownie zagnieść, uformować w wałek. Ciasto włożyć łączeniem ku górze do koszyczka do wyrastania chleba i odstawić na 3-4h, aż podwoi ono objętości.*
Na 15 minut przed końcem wyrastania rozgrzać do 220ºC piekarnik(na najniższą półkę wstawić naczynie z wodą). Wyrośnięte ciasto przełożyć sprawnym ruchem na blachę(tym razem łączeniem do dołu), naciąć ostrym nożem wzdłuż i piec około 45 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
Upieczony chleb nakryć ściereczką i zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia - może Wam się nie udać, bo pięknie pachnie i kusi, aby spróbować. Jeśli tak się stanie jest to znak, że nie jestem sam - widzicie chyba po zdjęciach, że kroiłem gorący bochenek. :)
* - czas wyrastania może być różny. Zależy to od temperatury, siły zakwasu - tego czy jest on młody czy już dojrzały.
Wymiatasz :D
OdpowiedzUsuńpiękny chlebek, wiem, jak potrafi kusic, zwłaszcza, ze u mnie zwykle studzi sie na kratce i jest jakby " pod reką".
OdpowiedzUsuńSliczne to pęknięcie na chlebku, mnie nigdy takie nie wychodzi po nacieciu nożem, wiec zostawiam bez nacięc i tez pęka , ale nie tak efektownie. pozdrawiam
chrupiąca skórka <3
OdpowiedzUsuńjeeeeeej! ale pycha!
OdpowiedzUsuńgenialne zdjęcia :) niesamowicie ciepłe i takie...domowe :)