Bardzo lubię tego typu potrawy. Robi się je dość szybko(oczywiście nie licząc obierania i krojenia warzyw, szczególnie jeśli przygotowuje się porcję na dwa ogromne garnki* ;) ), a są wspaniałym daniem na obiad czy późną kolację, szczególnie w taką pogodę jaką od kilku dni mamy za oknem. Super rozgrzewa za sprawą dodatku mielonego imbiru i chilli.
Składniki:
- 2 średnie cukinie pokrojone w grubą kostkę
- 2 spore cebule pokrojone w piórka
- 3 średnie marchewki pokrojone w 1cm kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 150g pieczarek pokrojonych w plastry
- 3 duże pomidory pokrojone w kostkę
- 1 duża lub 2 mniejsze papryki pokrojone w grubą kostkę
- 400g gęstego soku pomidorowego
- 50g przecieru pomidorowego**
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka mielonego imbiru
- pół łyżeczki mielonego chilli
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
W dużym garnku rozgrzewać oliwę, dodać pokrojoną marchew i smażyć ok. 5 minut. W tym czasie przygotować pozostałe warzywa.
Do garnka dodać cebulę i smażyć całość kolejnych 5 minut, aż warzywa zmiękną i zaczną się rumienić. Gdy tak się stanie wrzucić posiekany czosnek i przyprawy, przesmażyć ok. 1 minuty, dodać wszystkie pozostałe składniki. Gotować 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Podawać z pieczywem i świeżymi liśćmi bazylii.
Smacznego!
* - to przepis na średniej wielkości porcję, ja robiłem z dużo większej ilości i nadmiar zawekowałem w słoikach na zimę ;)
** - jego ilość zależy od tego jakiego soku użyliśmy i tego jak gęstą potrawę chcemy mieć
wegetariańskie leczo jest najlepsze <3
OdpowiedzUsuńLeczo- my love; )
OdpowiedzUsuńleczo to zdecydowanie jedno z dań, które na obiad czy kolację jadam najchętniej :) Twoje prezentuje się baaaaaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń