22 paź 2013

Leczo z cukinią i marchewką


Bardzo lubię tego typu potrawy. Robi się je dość szybko(oczywiście nie licząc obierania i krojenia warzyw, szczególnie jeśli przygotowuje się porcję na dwa ogromne garnki* ;) ), a są wspaniałym daniem na obiad czy późną kolację, szczególnie w taką pogodę jaką od kilku dni mamy za oknem. Super rozgrzewa za sprawą dodatku mielonego imbiru i chilli.


Składniki:
  • 2 średnie cukinie pokrojone w grubą kostkę
  • 2 spore cebule pokrojone w piórka
  • 3 średnie marchewki pokrojone w 1cm kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 150g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 3 duże pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 duża lub 2 mniejsze papryki pokrojone w grubą kostkę
  • 400g gęstego soku pomidorowego
  • 50g przecieru pomidorowego**
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonego chilli
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy


W dużym garnku rozgrzewać oliwę, dodać pokrojoną marchew i smażyć ok. 5 minut. W tym czasie przygotować pozostałe warzywa.
Do garnka dodać cebulę i smażyć całość kolejnych 5 minut, aż warzywa zmiękną i zaczną się rumienić. Gdy tak się stanie wrzucić posiekany czosnek i przyprawy, przesmażyć ok. 1 minuty, dodać wszystkie pozostałe składniki. Gotować 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Podawać z pieczywem i świeżymi liśćmi bazylii.
Smacznego!


* - to przepis na średniej wielkości porcję, ja robiłem z dużo większej ilości i nadmiar zawekowałem w słoikach na zimę ;)
** - jego ilość zależy od tego jakiego soku użyliśmy i tego jak gęstą potrawę chcemy mieć

3 komentarze:

  1. wegetariańskie leczo jest najlepsze <3

    OdpowiedzUsuń
  2. leczo to zdecydowanie jedno z dań, które na obiad czy kolację jadam najchętniej :) Twoje prezentuje się baaaaaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń