27 lis 2013

Kokosanki


Przepis funkcjonujący u nas w domu chyba od zawsze.Jest prosty, ekspresowy, a ciastka wychodzą pyszne! :)
Małe, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku kokosowe kuleczki. Jeśli nigdy nie robiliście, czas to zmienić!

Składniki:
  • 200g wiórek kokosowych
  • 250g kleiku ryżowego
  • 200g masła
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • szczypta cynamonu
Masło rozpuścić, dodać cynamon, cukier oraz jaja, roztrzepać na jednolitą masę, a następnie wsypać wiórki oraz kleik. Całość wyrobić ręką, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego(ściskając masę w dłoniach).
Piec ok. 25-30 minut w 180ºC, aż do zrumienienia.
Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Korzystam z identycznego przepisu ! Babcia ma go od daaawna ... zawsze wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kleikiem ryżowym jeszcze nie próbowałam. Wyglądają niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super! prezentują się bardzo okazale!

    OdpowiedzUsuń
  4. masz jakieś proporcje na ten kleik ryżowy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tzn. jak go zrobić (proporcje mleka/wody do ryżu), ma być bardzo gęsty?

      Usuń
    2. aaa... już rozumiem :) ten kleik ma być taki "suchy" :) nie musisz już odpowiadać :)

      Usuń
    3. Tak, suchy, w proszku. ;)

      Usuń
  5. Mam podobny przepis.Zawsze wychodzą bardzo dobre :) Tylko ja nie używam cynamonu, u mnie dzieci go nie lubią.

    OdpowiedzUsuń