Jeśli chcecie mieć na bożonarodzeniowym stole ten pyszny, tradycyjny piernik najwyższy czas zrobić ciasto bo musi ono leżakować w chłodnym miejscy ok. 6 tygodni.
Tak więc do pracy!
Składniki:
- 400g białego cukru
- 250g masła
- 500g naturalnego miodu(użyłem akacjowego)
- 1kg mąki pszennej
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki mleka
- pół łyżeczki soli
- 3 całe jaja
- 80g przyprawy piernikowej
- płaska łyżeczka kakao*
Do chłodnej masy miodowej dodać mąkę, jaja oraz rozpuszczoną w mleku sodę. Całość wyrobić lub wymieszać mikserem(z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego - haki). Masa będzie klejąca i stosunkowo rzadka.
Gotowe ciasto przełożyć do makutry lub innego szklanego naczynia, przykryć ściereczką wstawić w chłodne miejsc(np. dolna półka w lodówce) i zapomnieć o nim na 6 tygodni.
Moje leżakować będzie do 20 grudnia. i wtedy będzie też dalsza część. :)
* - w oryginalnym przepisie go nie ma, ale według mnie fajnie podkreśla smak i zapach korzennych przypraw
** - przepis z tej strony
Kurde - może wreszcie w tym roku się skuszę, bo zawsze wydawało mi się, że jest z tym za dużo babrania, a u ciebie wygląda to całkiem sympatycznie.
OdpowiedzUsuńTeż mi się tak wydawało, że jest z tym dużo roboty ale pierwszy etap robi się w dosłownie 15 minut, później wystarczy całość tylko rozwałkować, upiec i przełożyć. :)
Usuńtak sobie myślę, czy zabrać się za ten piernik... mam ochotę upiec go, by uświetnił nasz świąteczny stół, wyglądem,smakiem i zapachem :)
OdpowiedzUsuńWarto zrobić gdyz jest wspaniały. W ubiegłym roku zrobiłam ale jest tego za dużo jak na małą rodzinę więc część zamroziłam bez orzekładania. 0statni kawałekj zjedlismy miesiąć temu, był rewelqacyjny. Grażyna
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć, że można go z powodzeniem mrozić, choć myślę, że u nas problemu z jego zniknięciem nie będzie, a jeśli już takowy się pojawi obdaruję rodzinę. :)
Usuń