6 lis 2013

Popękane ciasteczka czekoladowe


Ciacha zachwyciły mnie już dawno temu i dość długo zbierałem się do ich zrobienia.
Te ich rustykalne pęknięcia są wprost przepiękne, a do tego ukazują megaczekoladowe, miękkie, wilgotne i ciągnące się wnętrze. Obłęd. :)


Składniki:
  • 100g masła
  • 200g gorzkiej czekolady(użyłem 70% kakao)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżka kakao
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • ok. szklanki cukru pudru
W kąpieli wodnej rozpuścić masło, czekoladę i kawę; odstawić do przestudzenia.
W misce ubić jaja z cukrem na jasny i gęsty kogel  mogel, stopniowo dodawać masę czekoladową. Na koniec wmieszać przesiane suche składniki(mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia). Miseczkę przykryć folią, wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej całą noc - ciastka będą się dobrze formować.

Schłodzoną masę nabierać małą łyżeczką, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać obficie w cukrze pudrze.
Piec ok. 10-12 minut w 180ºC, aż ciastka zaczną "pękać", ale w dotyku będą miękkie.
Upieczone pozostawić do wystudzenia(stwardnieją).
Smacznego!


4 komentarze: