15 lis 2013

Tort marchewkowy


Uwielbiam ciasto marchewkowe! Mogę je jeść zawsze i wszędzie. Wilgotne, mięsiste i pachnące cynamonem. W połączeniu z kremem z serka to już poezja, a nie deser. Pomyśleć, ze całkiem niedawno je odkryłem. :)

Ciasto
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki oleju
  • szklanka cukru
  • łyżeczka sody oczyszconej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki pokrojonego w kostkę ananasa*
Jaja ubić z cukrem na puch, dodać olej oraz przesiane wszystkie suche składniki. Wymieszać, dodać rodzynki, ananasa i marchew.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm, piec w 180ºC przez około godzinę, do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto podzielić na 3 blaty,


Krem
Składniki:
  • 500ml zimnej śmietanki 36%
  • 300g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z połowy cytryny
Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone, cukier i skórkę z cytryny. Wymieszać do połączenia,
Ciasto przełożyć i udekorować kremem, schłodzić kilka godzin w lodówce.


* - użyłem z puszki, ale odcisnąłem go z nadmiaru zalewy

15 komentarzy:

  1. także kocham ciasta marchewkowe.. i na pewno wypróbuję twój przepis ;) u mnie na blogu jest marchewkowe, z dodatkiem jabłka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak, marchewkowy musi smakować wybornie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie powstydziłabym się takiego na własnym weselu podać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię ciasta i torty marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tort marchewkowy, ale tak pięknego zrobić nie potrafię :( Ślicznie Ci ten wzór wyszedł

    OdpowiedzUsuń
  7. a wystarczy 400ml śmietanki i 250 mascarpone do przełożenia no i rzecz jasna do nie aż tak pięknej dekoracji? pytam bo akurat takie pojemności mają standardowe opakowania a potem zostaje i nie wiem co z nimi robić :):):):

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam :) Zakochałam się w dekoracji tego tortu i chciałabym ją wykorzystać do innego... czy aby uzyskać taki kształt ciast, należy "wyciąć" górny brzeg tortu, tak aby stał się zaokrąglony? Czy może uzyskał Pan ten efekt tylko za pomocą samego kremu, obracając ciasto, a kształt tortu jest standardowy? przeglądałam youtube w poszukiwaniu sposobów i sama już nie wiem jak to zrobić... Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort jak najbardziej tradycyjnym sposobem robiony, nic nie wycinałem i szczerze to nie bardzo rozumiem co miałbym wycinać.
      Najpierw zrobiłem "firankę" szprycą a później na górze różyczki. Bez żadnego dodatkowego kombinowania. :)

      Usuń
    2. Chodzi mi o to, że tort marchewkowy ma inny kształt niż np. ten: http://mymankitchen.blogspot.com/2013/10/cappuccino-cheesecake-cake.html, bo ma bardziej zaokrąglone brzegi :)Chyba, że taki efekt uzyskał Pan dzięki tym różyczkom, które nie zachodzą na brzeg, ale zaczynają się bliżej środka :) Wiem, kiepsko tłumaczę...Tak czy owak, wyszło cudnie :) Nie widziałam nigdy tortu, który byłby piękniej udekorowany - jest w 100% w moim guście :)

      Usuń
    3. To chyba tylko taki złudzenie optyczne. ;)
      Ciasto podzieliłem na blaty i obróciłem do góry nogami, bo płaską stronę lepiej się dekoruję moim zdaniem. :)

      Usuń