23 lis 2013

Tort tiramisu


Już chyba wspominałem, że kawy jako napoju nie trawię, ale za to wszystkie wypieki z jej udziałem ubóstwiam, czy to te w których podbija ona smak czekolady czy takich gdzie gra pierwsze skrzypce. :)

Biszkopt
Składniki:
  • 6 dużych jajek
  • 3/4 szklanki* cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Biała ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca(jak do bezy) nie przerywając miksowania dodać żółtka oraz rozpuszczoną w łyżce gorącej wody kawę.
Oba rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i już za pomocą łopatki delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Piec ok. 50 minut w 180ºC, aż wbity patyczek będzie suchy.
Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na 3 blaty(urośnie z górką więc można ją obkroić, obrócić lub jeśli Wam to nie przeszkadza zostawić w spokoju ;) )

Poncz
Składniki:
  • pół szklanki mocnej kawy
  • 1/4 szklanki likieru Amaretto

Krem
Składniki:
  • 300ml śmietany 36%
  • 600g sera mascarpone
  • 50ml Amaretto
  • pół szklanki cukru pudru**
  • łyżeczka esencji waniliowej
/wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone/

Śmietanę ubić na sztywno, mascarpone zmiksować z cukrem, Amaretto i esencją waniliową. Partiami dodawać ubitą śmietankę mieszając delikatnie łopatką lub na wolnych obrotach miksera.

Pierwszy blat ciasta nasączyć1/3 ponczu, przełożyć kremem, obsypać obficie kakao, całość powtórzyć jeszcze 2 razy. Gotowy tort schłodzić minimum 4-5 godzin w lodówce. Przed samym podaniem można obsypać go kakao.


* - szklanka o pojemności 250ml
** - ilość wedle uznania
*** - ja krem wyciskałem za pomocą szerokiej, okrągłej tylki, ale można tak rozdysponować krem, aby pokryć nim również boki tortu. To już Wasza inwencja twórcza. :)

5 komentarzy:

  1. nie dodawałam nigdy kawy do biszkoptu, muszę wypróbować:) ciacho wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki niej, ma wspaniały aromat jeszcze przed nasączeniem. :) Polecam.
      Może wstawię osobno przepis na biszkopt kawowy. :)

      Usuń
  2. Ja mam tak samo , kawy czystej nie wypiję nie lubię ale kawowe wypieki i słodycze to co innego ! :)
    Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja uwielbiam kawę w każdej postaci :D A tort wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń