Ostatnio wpadłem na pomysł połączenia miękkiego, ciągnącego się brownie z chrupiącą kruszonką.
Miałem pewne obawy czy kruszonka odpowiednio się upiecze przy tym, aby brownie pozostało wilgotne.
Eksperyment chyba się udał, bo ciasto zniknęło bardzo szybko. :)
Brownie
Składniki:
- 170g czekolady gorzkiej
- 120g masła
- 3 duże jaja
- 150g cukru
- 100g mąki
- 2 łyżki kakao
- pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- pół szklanki malin
Ubijając masę czekoladową rózgą dodawać cukier oraz jaja, na sam koniec wmieszać mąkę oraz kakao.
Kruszonka
Składniki:
- 60g masła
- 60g mąki pszennej
- 60g cukru
- łyżka kakao
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Blaszkę o wymiarach 30x30(lub mniejszą, warstwa brownie będzie grubsza) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, rozsypać na wierzchu maliny oraz kruszonkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC z funkcją góra-dół + opiekanie, piec 15-20 minut. Wbity w ciasto patyczek powinien mieć gródki ciasta.
Upieczone i wystudzone ciasto polać cukrem i posypać pokruszonymi malinami.
Nie dziwię się, że szybko zniknęło! :)
OdpowiedzUsuńBrownie z kruszonką ? Bardzo ciekawa propozycja !
OdpowiedzUsuńWygląda wyjątkowo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń