15 lis 2013

Zawijana drożdżówka dyniowa z powidłami


Ciasta drożdżowe u nas w domu są bardzo lubiane i chyba powstają równie często co serniki. Fakt, może nie pojawiają się na blogu ale nie umiem ich fotografować. Nie wiem jak i gdzie. No cóż może z czasem się nauczę, a tymczasem zapraszam Was na ciężką, wilgotną drożdżówkę z dodatkiem dyniowego puree i powideł śliwkowych. :)

Składniki:
  • 400g mąki pszennej
  • 250g dyniowego puree
  • 50g świeżych drożdży
  • 50ml mleka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 50g rozpuszczonego masła
  • pół łyżeczki soli
  • duży słoik powideł, najlepiej domowych<kil,klik>
Drożdże rozetrzeć z mlekiem, dyniowym puree i dodatkiem łyżki cukru, odstawić na 10 minut.
W dużej misce wymieszać mąkę, sól, cukier, skórkę z pomarańczy. Dodać wyrośnięty zaczyn,  masło oraz żółtka. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut - ja z lenistwa zrobiłem to przy pomocy miksera - wystarczy włączyć i samo się kręci, od technika. :)

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na około godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte odgazować, krótko przerobić i na posypaną mąką blacie rozciągnąć je na dość duży prostokąt, posmarować powidłami, zawinąć w roladę i albo ułożyć na dużej blaszce w koło łącząc oba końce(ja dodatkowo ponacinałem ją ostrym nożem w kilku miejscach, aby się "otworzyła") ze sobą, albo po prostu przełożyć do brytfanny.
Zrolowane ciasto posmarować mlekiem, posypać grubym cukrem i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć go na 170ºC i piec około 30 minut, aż wierzch się zrumieni.
Smacznego!

6 komentarzy: