Zrobiłem go jakiś czas temu i tak sobie jego zdjęcia leżą w folderze czekając na swoją kolej, a przecież to był jeden z najsmaczniejszych tortów jaki jadłem.
Inspiracją był dekadencki tort z KW, ale nie byłbym sobą gdybym nie przerobił go na własne potrzeby. :)
Biszkopt
Składniki:
- 4 jajka
- pół szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- 1/3 szklanki cukru
Biszkopt podzielić na dwie części.
Mus czekoladowy
Składniki:
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 250g gorzkiej czekolady
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 50g masła
- 150ml śmietany 36%
- łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wody
Białka wlać do miski nad garnkiem z gotującą się wodą, dodać cukier i ubijać mikserem przez 5-6 minut, aż masa będzie puszysta i gęsta.
Pianę partiami wmieszać do masy czekoladowej.
Pierwszy blat ciasta ułożyć w tortownicy, nasączyć kawą i wylać na niego przygotowany mus, przykryć drugim płatem, nasączyć i schłodzić w lodówce przez 5-6 godzin do lodówi.
Krem z białej czekolady
Składniki:
- 400g jogurtu greckiego**
- 160g białej czekolady
- skórka z jednej cytryny
Tort wypiąć z obręczy, pokryć boki i górę przygotowanym kremem.
Wierzch udekorować wiórkami czekolady, a boki kakaem.
Smacznego!
* - jest to waga przed odsączeniem, jogurt należy dzień wcześniej wylać na sito wyłożone ręcznikiem papierowym, "zawiesić" na rancie miseczki i pozostawić na noc w lodówce do odsączenia z wody. Rano powinien mieć konsystencję gęstego kremowego serka.
Jak smakuje tak jak wygląda, to ja go nie chcę. Ja go PRAGNĘ :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam Pana wypieki i zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńale bomba! <3
OdpowiedzUsuńDużo czekolady <3 Takie ciasta są idealne na zimowo-jesienną (jeszcze!) chandrę związaną z pogodą :D
OdpowiedzUsuńTen mus<3
OdpowiedzUsuńA czy biszkopt nie potrzebuje proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie, wyrasta na ubitej pianie z białek.
UsuńOdważyłam się i zrobiłam :) jak na pierwszy raz to idealny mimo ze z wygladu przypominał trochę kopiec kreta:P
UsuńI mam pytanie - jak zrobić takie wiórki czekolady?
Tabliczkę czekolady trzeba(ale w sumie nie jest to konieczne ;) )dobrze schłodzić, a następnie "ścierać" ją ostrym nożem.
UsuńPrzepis dziś wypróbowany - tort jest przepyszny! Wszyscy, którzy próbowali byli zachwyceni. A ja ze swojej perspektywy powiem, że to ciasto idealne, bo z jednej strony powala smakiem, a z drugiej jest tak naprawdę całkiem proste do zrobienia i szybkie. Dziękuję za ten przepis :)
OdpowiedzUsuńRobiłem! Pyszny! Dzięki! :D
OdpowiedzUsuńGratuluję KitchenAid'a! :D
Dziękuję. :)
Usuńczy jak zrobię tort dzień lub dwa wcześniej i rozkroje dopiero następnego dnia, to czy nadal będzie tak samo dobry jak w dniu robienia? ;)
OdpowiedzUsuńTorty mają to do siebie, że im dłużej stoją tym lepiej się kroją i są po prostu smaczniejsze więc zrobienie go dzień wcześniej przed podaniem jest nawet wskazane. :)
Usuń