9 gru 2013

Tort z musem czekoladowym


Zrobiłem go jakiś czas temu i tak sobie jego zdjęcia leżą w folderze czekając na swoją kolej, a przecież to był jeden z najsmaczniejszych tortów jaki jadłem.
Inspiracją był dekadencki tort z KW, ale nie byłbym sobą gdybym nie przerobił go na własne potrzeby. :)

Biszkopt
Składniki:
  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/3 szklanki cukru
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do niej żółtka oraz przesianą mąkę z kakao. Całość delikatnie wymieszać i wyłożyć do tortownicy o średnicy 22cm. Piec ok. 30 minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Biszkopt podzielić na dwie części.


Mus czekoladowy
Składniki:
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 250g gorzkiej czekolady
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 50g masła
  • 150ml śmietany 36%
  • łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wody
Żółtka, śmietanę i połowę cukru umieścić w misce nad kąpielą wodną, podgrzewać mieszając od czasu do czas przez 5-7 minut, aż masa zgęstnieje, zdjąć z pary, dodać połamaną czekoladę, cynamon, masło oraz żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia się.
Białka wlać do miski nad garnkiem z gotującą się wodą, dodać cukier  i ubijać mikserem przez 5-6 minut, aż masa będzie puszysta i gęsta.
Pianę partiami wmieszać do masy czekoladowej.

Pierwszy blat ciasta ułożyć w tortownicy, nasączyć kawą i wylać na niego przygotowany mus, przykryć drugim płatem, nasączyć i schłodzić w lodówce przez 5-6 godzin do lodówi.


Krem z białej czekolady
Składniki:
  • 400g jogurtu greckiego**
  • 160g białej czekolady
  • skórka z jednej cytryny
Jogurt lekko ubić mikserem, cały czas mieszając wlewać rozpuszczoną czekoladę. Na koniec wmieszać skórkę z cytryny.
 Tort wypiąć z obręczy, pokryć boki i górę przygotowanym kremem.
Wierzch udekorować wiórkami czekolady, a boki kakaem.
Smacznego!


* - jest to waga przed odsączeniem, jogurt należy dzień wcześniej wylać na sito wyłożone ręcznikiem papierowym, "zawiesić" na rancie miseczki i pozostawić na noc w lodówce do odsączenia z wody. Rano powinien mieć konsystencję gęstego kremowego serka.

14 komentarzy:

  1. Jak smakuje tak jak wygląda, to ja go nie chcę. Ja go PRAGNĘ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiam Pana wypieki i zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dużo czekolady <3 Takie ciasta są idealne na zimowo-jesienną (jeszcze!) chandrę związaną z pogodą :D

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy biszkopt nie potrzebuje proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, wyrasta na ubitej pianie z białek.

      Usuń
    2. Odważyłam się i zrobiłam :) jak na pierwszy raz to idealny mimo ze z wygladu przypominał trochę kopiec kreta:P
      I mam pytanie - jak zrobić takie wiórki czekolady?

      Usuń
    3. Tabliczkę czekolady trzeba(ale w sumie nie jest to konieczne ;) )dobrze schłodzić, a następnie "ścierać" ją ostrym nożem.

      Usuń
  5. Przepis dziś wypróbowany - tort jest przepyszny! Wszyscy, którzy próbowali byli zachwyceni. A ja ze swojej perspektywy powiem, że to ciasto idealne, bo z jednej strony powala smakiem, a z drugiej jest tak naprawdę całkiem proste do zrobienia i szybkie. Dziękuję za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłem! Pyszny! Dzięki! :D
    Gratuluję KitchenAid'a! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. czy jak zrobię tort dzień lub dwa wcześniej i rozkroje dopiero następnego dnia, to czy nadal będzie tak samo dobry jak w dniu robienia? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Torty mają to do siebie, że im dłużej stoją tym lepiej się kroją i są po prostu smaczniejsze więc zrobienie go dzień wcześniej przed podaniem jest nawet wskazane. :)

      Usuń