2 gru 2013

Jaglany krem rafaello


Kiedyś pokazywałem Wam czekoladowy krem z kaszy jaglanej, dziś zapraszam na jego kokosową wersję. 
Jest równie prosty w przygotowaniu i równie smaczny, szczególnie jeśli lubicie kokos, wanilię oraz migdały. :)

Składniki:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody
  • szklanka wiórków kokosowych
  • nasiona z laski wanilii
  • 1/3 szklanki mielonych migdałów
  • 200g białej czekolady
  • puszka mleczka kokosowego
Kaszę przepłukać, zalać wodą oraz mlekiem, dodać szczyptę soli, gotować ok. 10 minut aż będzie prawie miękka(jeśli będzie mało płynu dolać wody, dodać wiórki kokosowe i podgrzewać jeszcze 5 minut, aż większość wody wyparuje. Masę przestudzić i przełożyć do blendera, dodać czekoladę, wanilię, mielone migdały oraz mleczko kokosowe. Blondować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji(choć raczej nie uda się jej otrzymać ze względu na wiórki kokosowe ;) ) w razie potrzeby dolewając mleczka kokosowego lub zwykłego mleka - ilość zależy od tego jaką konsystencję chcecie otrzymać więc jej nie podaję. ;)
Smacznego!


13 komentarzy:

  1. wygląda pięknie i na pewno max zdrowe, dlatego zapytam: ile można przechowywać taki krem i do czego używać najlepiej

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pięknie i na pewno max zdrowe, dlatego zapytam: ile można przechowywać taki krem i do czego używać najlepiej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas był tydzień i później się skończył. ;)
      Co do użycia to jako krem do naleśników, na kanapki. Wydaje mi się, że gdyby utrzeć go z masłem nadałby się do przełożenia ciasta ;)

      Usuń
    2. dzięki, spróbuję, jak będzie OK, to włączę go do listy jadalnych prezentów gwiazdkowych :)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy krem :)
    Ale wiórków nie wiórek :(
    Wiór , wiórek to rodzaj męski !
    Marianna

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda ciekawie, aż jestem zaskoczona, że ten krem jest z kaszy jaglanej?

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mnie skręciło na widok kremu:) świetny jest!

    OdpowiedzUsuń
  6. już go robię. mam tyle pomysłów na jego wykorzystanie, że chyba codziennie będę go jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale on musi być dobry! Z kaszą jaglaną jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odejmuję zwykłe mleko i zrobię!

    OdpowiedzUsuń