Zdecydowanie polecam zrobić w te święta. Mak w biszkopcie nadaje bardzo fajnej struktury, krem kawowy przełamany jest dość mocnym nasączeniem w postaci likieru i vódki. No cóż, na święta można poszaleć, prawda? :)
Biszkopt makowy
Składniki:
- 6 dużych jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki suchego maku
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
Masę przełożyć do formy o średnicy 22cm, piec ok. 50 minut w 180ºC.
Wystudzić i przekroić na 3 blaty(biszkopt urośnie z górką, należy ją ściąć i pokruszyć, będzie to posypka na boki tortu)
Krem kawowy
Składniki:
- 550g mascarpone
- 400ml śmietany 36%
- pół szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Śmietanę wymieszać z mascarpone i ubić mikserem na bardzo sztywną masę, pod koniec wmieszać kawę.
Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem(1/3 szklanki likieru kawowego, 1/4 szklanki wódki i 3-4 łyżki cukru pudru), wyłożyć 1/4 kremu, przykryć 2 blatem, poncz, krem, trzeci blat. Resztą kremu posmarować tort i wycisnąć za pomocą szprycy ozdoby. Boki obłożyć pokruszonym wierzchem.
Gotowy schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
Smacznego!
No , ba ! Święta są od szalenia właśnie więc i taki tor można zrobić ! :D
OdpowiedzUsuńJak on apetycznie wygląda<3
OdpowiedzUsuńMasz strasznie oryginalne zdjęcia! Od razu wiedziałam, że to Twój przepis!
OdpowiedzUsuńTort prezentuje się wspaniale! :)
Wiesz, że nie daruję, jak nie przyjedziesz tu chociaż z kawałkiem tego cuda? :P
OdpowiedzUsuńPyszny:) ja też rezerwuję porcje, duuuużą porcje:)
OdpowiedzUsuń