19 gru 2013

Tort kawowy z makiem


Zdecydowanie polecam zrobić w te święta. Mak w biszkopcie nadaje bardzo fajnej struktury, krem kawowy przełamany jest dość mocnym nasączeniem w postaci likieru i vódki. No cóż, na święta można poszaleć, prawda? :)

Biszkopt makowy
Składniki:
  • 6 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki suchego maku
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną i gęstą pianę, cały czas miksując dodać żółtka. Za pomocą łopatki do masy jajecznej wmieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, mak i skórkę z cytryny.
Masę przełożyć do formy o średnicy 22cm, piec  ok. 50 minut w 180ºC.
Wystudzić i przekroić na 3 blaty(biszkopt urośnie z górką, należy ją ściąć i pokruszyć, będzie to posypka na boki tortu)


Krem kawowy
Składniki:
  • 550g mascarpone
  • 400ml śmietany 36%
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody.
Śmietanę wymieszać z mascarpone i ubić mikserem na bardzo sztywną masę, pod koniec wmieszać kawę.

Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem(1/3 szklanki likieru kawowego, 1/4 szklanki wódki i 3-4 łyżki cukru pudru), wyłożyć 1/4 kremu, przykryć 2 blatem, poncz, krem, trzeci blat. Resztą kremu posmarować tort i wycisnąć za pomocą szprycy ozdoby. Boki obłożyć pokruszonym wierzchem.
Gotowy schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. No , ba ! Święta są od szalenia właśnie więc i taki tor można zrobić ! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak on apetycznie wygląda<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz strasznie oryginalne zdjęcia! Od razu wiedziałam, że to Twój przepis!
    Tort prezentuje się wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiesz, że nie daruję, jak nie przyjedziesz tu chociaż z kawałkiem tego cuda? :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny:) ja też rezerwuję porcje, duuuużą porcje:)

    OdpowiedzUsuń