22 sty 2014

Babeczki dyniowe z jogurtowym kremem


Kolejna dyniowa propozycja. :)
Sezon trwa, a ja nie zrobiłem jak do tej pory żadnych babeczek z dynią, jak to możliwe i kto dopuścił się takiego niedopatrzenia?! :D
Nadrabiam więc i zapraszam na dyniowe muffiny z jogurtowym kremem.

Muffiny
Składniki:
  • 150g roztopionego masła
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • łyżeczka skórki z pomarańczy
  • 200g dyniowego puree
  • 2 duże jaja
  • 150g cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 60ml mleka
Do jednej miseczki przesiać wszystkie suche składniki(tj. mąką, proszek, soda, cukier, cynamon, sól), w drugiej roztrzepać ze sobą pure z dyni, rozpuszczone masło, jajka, mleko i skórkę pomarańczową.
Mokrem składniki przelać do suchych i krótko wymieszać.

12 foremek na muffiny wyłożyć papilotkami, napełniać do 3/4 wysokości i piec ok. 20 minut w 180ºC.
Upieczone babeczki od razu wyjąć na kratkę i całkowicie wystudzić.


Krem z serka
Składniki
  •  400g jogurtu greckiego
  • 100g masła
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka soku i skórki z cytryny
Jogurt dzień wcześniej wyjąć na sitko wyłożone papierowym ręcznikiem i pozostawić do odsączenia na noc w lodówce(rano w miseczce powinno zebrać się całkiem sporo wody).
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać cytrynę oraz jogurt miksować ok. 2 minut aż masa dobrze się połączy i lekko ubije.
Kremem dowolnie dekorować babeczki.


* - przepis na muffiny z Kwestii Smaku

7 komentarzy:

  1. Pychota :) uwielbiam dyniowe wypieki

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż wstyd się przyznać ale nic z dyni jeszcze nie jadłam :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować choć jednego wypieku dyniowego dla sprawdzenia czy się je lubi bo nie każdy je trawi. ;)

      Usuń
  3. Myślałam, że sezon na dynię się już skończył! :) A jak widać nie do końca! Dyniowe pyszności zawsze na czasie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja Ci tej dyni zazdroszczę...

    OdpowiedzUsuń