Kolejna dyniowa propozycja. :)
Sezon trwa, a ja nie zrobiłem jak do tej pory żadnych babeczek z dynią, jak to możliwe i kto dopuścił się takiego niedopatrzenia?! :D
Nadrabiam więc i zapraszam na dyniowe muffiny z jogurtowym kremem.
Muffiny
Składniki:
- 150g roztopionego masła
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- łyżeczka skórki z pomarańczy
- 200g dyniowego puree
- 2 duże jaja
- 150g cukru
- łyżeczka cynamonu
- 60ml mleka
Mokrem składniki przelać do suchych i krótko wymieszać.
12 foremek na muffiny wyłożyć papilotkami, napełniać do 3/4 wysokości i piec ok. 20 minut w 180ºC.
Upieczone babeczki od razu wyjąć na kratkę i całkowicie wystudzić.
Krem z serka
Składniki
- 400g jogurtu greckiego
- 100g masła
- 5-6 łyżek cukru pudru
- łyżeczka soku i skórki z cytryny
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać cytrynę oraz jogurt miksować ok. 2 minut aż masa dobrze się połączy i lekko ubije.
Kremem dowolnie dekorować babeczki.
* - przepis na muffiny z Kwestii Smaku
Pychota :) uwielbiam dyniowe wypieki
OdpowiedzUsuńAż wstyd się przyznać ale nic z dyni jeszcze nie jadłam :/
OdpowiedzUsuńWarto spróbować choć jednego wypieku dyniowego dla sprawdzenia czy się je lubi bo nie każdy je trawi. ;)
UsuńMyślałam, że sezon na dynię się już skończył! :) A jak widać nie do końca! Dyniowe pyszności zawsze na czasie!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńJak ja Ci tej dyni zazdroszczę...
OdpowiedzUsuńświetny kształt tarty!
OdpowiedzUsuń