21 sty 2014

Dyniowy krem z mleczkiem kokosowym i lanymi kluskami


Naszło mnie na dalsze przetwarzanie dyni, które jeszcze zalegają w piwnicy, tak więc spodziewajcie się kilku przepisów z jej wykorzystaniem(przynajmniej jeszcze trzech ;) ).
Dziś zapraszam na podkręcony krem z dyni. Podkręcony bo z dodatkiem mleka kokosowego oraz lanych klusek.
Zupa ekspresowa, w sumie zdrowa a jaka sycąca! Na to lodowisko jakie mamy za oknami jak znalazł.

Składniki:
  • 600g dyni pokrojonej w kostkę
  • 300ml wody
  • 600ml mleka
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 1/3 szklanki cukru(lub do smaku)
  • łyżeczka cynamony
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
Dynię zalać wodą i połową mleka, dodać sól, cukier, cynamon i gotować ok. 15-20 minut do miękkości.
Blenderem utrzeć ją na pure. Wlać pozostałe mleko oraz mleczko kokosowe, zagotować. W międzyczasie jajka utrzeć z mąką na gładką, gęstą ale wciąż lejącą pastę(w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki wody).
Na gotujący się krem wlewać małymi porcjami ciasto. Gotować jeszcze ok. 2-3 minut.*
Smacznego!


* - po dodaniu kluseczek krem zgęstnieje jeszcze bardziej więc gęstość należy sterować dolewając wodę lub mleko

6 komentarzy:

  1. A mi juz nie zostala nawet odrobina dyniowego puree. I teraz, kiedy patrze na te twoja zupe, jeszcze bardziej nad tym ubolewam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to ja chętnie się podzielę. Mam jeszcze w piwnicy 3 ok. 5kg dynie ze swojego ogródka i coś trzeba z nich zrobić. :)

      Usuń
  2. Robisz zdjęcia wyzwalające w ludziach ślinotok ;). Gratuluję umiejętności kuszenia. Z pewnością będę wpadać po nowe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to musi być najlepszy z możliwych kremów! do tego kluseczki i jest idealnie :) aż zatęskniłam za dynią.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja mam jeszcze trochę dyniowego puree w zamrażarce :) Twój przepis bardzo mnie zainteresował, do tej pory połączenie dyni i mleka kokosowego robiłam zawsze na słono, wypróbuję na pewno :) Dołączam do zachwytów nad zdjęciami :)

    OdpowiedzUsuń