Naszło mnie na dalsze przetwarzanie dyni, które jeszcze zalegają w piwnicy, tak więc spodziewajcie się kilku przepisów z jej wykorzystaniem(przynajmniej jeszcze trzech ;) ).
Dziś zapraszam na podkręcony krem z dyni. Podkręcony bo z dodatkiem mleka kokosowego oraz lanych klusek.
Zupa ekspresowa, w sumie zdrowa a jaka sycąca! Na to lodowisko jakie mamy za oknami jak znalazł.
Składniki:
- 600g dyni pokrojonej w kostkę
- 300ml wody
- 600ml mleka
- 400ml mleczka kokosowego
- 1/3 szklanki cukru(lub do smaku)
- łyżeczka cynamony
- łyżeczka soli
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
Blenderem utrzeć ją na pure. Wlać pozostałe mleko oraz mleczko kokosowe, zagotować. W międzyczasie jajka utrzeć z mąką na gładką, gęstą ale wciąż lejącą pastę(w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki wody).
Na gotujący się krem wlewać małymi porcjami ciasto. Gotować jeszcze ok. 2-3 minut.*
Smacznego!
* - po dodaniu kluseczek krem zgęstnieje jeszcze bardziej więc gęstość należy sterować dolewając wodę lub mleko
A mi juz nie zostala nawet odrobina dyniowego puree. I teraz, kiedy patrze na te twoja zupe, jeszcze bardziej nad tym ubolewam...
OdpowiedzUsuńA to ja chętnie się podzielę. Mam jeszcze w piwnicy 3 ok. 5kg dynie ze swojego ogródka i coś trzeba z nich zrobić. :)
UsuńDAJ MI<3
UsuńRobisz zdjęcia wyzwalające w ludziach ślinotok ;). Gratuluję umiejętności kuszenia. Z pewnością będę wpadać po nowe przepisy :)
OdpowiedzUsuńto musi być najlepszy z możliwych kremów! do tego kluseczki i jest idealnie :) aż zatęskniłam za dynią.
OdpowiedzUsuńA ja mam jeszcze trochę dyniowego puree w zamrażarce :) Twój przepis bardzo mnie zainteresował, do tej pory połączenie dyni i mleka kokosowego robiłam zawsze na słono, wypróbuję na pewno :) Dołączam do zachwytów nad zdjęciami :)
OdpowiedzUsuń