25 sty 2014

Drożdżówka z kruszonką


Takiego ciacha mi brakowało, bo co może być lepsze od zwykłej maślanej drożdżówki z kruszonką, masą rodzynek i skórki cytrynowej? Nic! Wszystkie wymyślne ciasta z kremami, galaretkami, musami się chowają. Mówcie co chcecie, ale uwielbiam ciasta drożdżowe. :)


Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 160ml ciepłego mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • pół szklanki rodzynek(ilość wedle uznania bo nie każdy je lubi :) )
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • pół łyżeczki soli
Drożdże z łyżką mąki u cukru rozpuścić w mleku, odstawić na 5-10 minut do napuszenia się.
Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami(poza rodzynkami i masłem), dodać zaczyn i wyrabiając ciasto dolewać powoli rozpuszczone masło.
Ciasto zagniatać ręką ok. 5-6 minut. Na sam koniec wmieszać rodzynki.
Posypać z wierzchu odrobiną mąki, przykryć i odstawić na godzinę do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu krótko je przerobić, aby uwolnić gaz, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozwolić wyrastać ok. 15 minut, w tym czasie przygotować kruszonkę.


Kruszonka
Składniki:
  •  pół szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 60g masła
 Masło rozpuścić, dodać do wymieszanej z cukrem mąki i zagnieść, aż ciasto zacznie zbijać się w jedną całość.

Kruszonkę rozsypać na cieście, piec w 180ºC ok. 35 minut, aż do ładnego zrumienienia się.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Smak dzieciństwa ! Do tej pory pamiętam jeszcze ciepłą z mlekiem u babci :)
    I gdy pojawiały się rodzynki (rzadko specjalnie dla mnie!) to zawsze ale to zawsze je wydłubywałam hehe ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak byłem mały to też rodzynki wydłubywałem, ale teraz musi ich być pełno, a gdy jest wersja de lux dochodzi skórka pomarańczowa. :3

      Usuń
  2. Wspaniala! Nie ma to jak kawal drozdzowego ciasta w jednej rece i szklanka zimnego mleka w drugiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna :) jak u babci. Najlepsza była z mlekiem i masłem. Jak zwykle przepiękne zdjęcia! Myślę, że to moje ciasto na niedzielę. Zabieram się do roboty!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy nie za dużo płynów jak na 300 g mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest luźne i nie wyrobi się go na zbitą kulę. ;)

      Usuń