Pyszny serniczek o lekko migdałowej nucie z delikatną masą serową i warstwą karmelizowanych jabłek. Zdecydowanie na tą porę roku, bo po zjedzeniu kawałka robi się cieplej. :)
Spód
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mielonych migdałów
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 100g masła
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
Składniki:
- 250g mascarpone
- 400g twarogu mielonego
- 3 jaja
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka esencji waniliowej
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Piec w 180ºCprzez 45-50 minut, aż do delikatnego zrumienienia się z wierzchu.
Karmelizowane jabłka
Składniki:
- 4-5 jabłek
- 1/3 szklanki cukru
- sok i skórka z jednej pomarańczy
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
Gorące jabłka wyłożyć na upieczony(również ciepły) sernik.
Pozostawić do wystudzenia, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum 5 godzin.
Smacznego!
ale to musi być pyszne! cudo!
OdpowiedzUsuńPoezja ! A gdyby tak zrobić z karmelizowanymi bananami ? Niebo ! ;)
OdpowiedzUsuńTo już czyste szaleństwo. :)
Usuńwygląda fantastycznie! nie tylko jestem fanką serników, ale i jabłek - świetne połączenie! :)
OdpowiedzUsuńA Kiciuś już przyszedł? :) Ja swojego wygrałam w poprzedniej edycji konkursu i naprawdę szczerze ucieszyłam się, gdy zobaczyłam Cię wśród obecnych zwycięzców. Nagroda w pełni zasłużona. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, bo to dla mnie była ogromna radość. Totalnie nie spodziewałem się wygranej tym bardziej, że zgłoszenie można powiedzieć wysłałem rzutem na taśmę w ostatnim terminie. :)
UsuńJeszcze nie dotarł, ale myślę że w tym tygodniu będzie już pracował i wyrabiał ciasto na weekendową pizzę w gronie znajomych. :D
Ja u Ciebie się spisuje? Jest tak wspaniały jak sobie go wyobrażam? Wkładam ręce do kieszeni i wszystko dzieje się samo?
Najbardziej cieszy mnie wizja haka do wyrabiania ciasta. Koniec z ręcznym ugniataniem, szczególnie tych o wysokiej wilgotności. Zrobienie focaccii nie będzie już wyzwaniem! :D
Tak to prawda - hak to wspaniała sprawa. Po 10 minutach ręcznego wyrabiania drożdżowego odpadały mi witki, a teraz - komfort. Robot wyrabia, a ja odpoczywam :) Bardzo fajna jest również końcówka do ubijania, tylko to mieszadło do niczego, bo nie zbiera kremu czy ciasta ze ścianek misy. Muszę dokupić te z silikonową "zbieraczką". Szkoda, że te wszystkie końcówki i odstawki są takie drogie, ale pewnie z czasem skompletuje kilka. Życzę przyjemności z korzystania ;) Koniecznie daj znać jak się spisuje.
UsuńTeż myślałem, że nie wymienić tego mieszadła na to z sylikonową końcówką, ale w sumie zawsze można zatrzymać mikser i zeskrobać boki łopatką.
UsuńOczywiście, dam znać. Myślałem, że już dziś dojechał bo akurat wracałem do domu i gdy tylko skręciłem w swoją dróżkę zobaczyłem samochód kuriera. Gaz w podłogę i pognałem, ale niestety doszło co innego. :D
Bosko wygląda!
OdpowiedzUsuńNie odmówiłbym takiego sernika:)
sernika z jabłkami jeszcze nie jadłam, wygląda kusząco!
OdpowiedzUsuń