Na tą chwilę to ostatni wypiek dyniowy. :)
Wilgotne, przypominające biszkopt ciasto z dodatkiem tartej dyni oraz wiórków kokosowych pokryte kokosowym kremem z mascarpone i mleczka kokosowego. Zachęcam do wypróbowania. :)
Ciasto dyniowe
Składniki:
- 5 jaj
- 300g startej na drobnych oczkach dyni
- 180g mąki
- 160g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- skórka i sok z jednej pomarańczy
Partiami(w 3 turach) dodawać ubitą pianę z białek.
Masę wyłożyć do blaszki ok. 30x35cm, piec w 180ºC przez 50-60 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
Całkowicie wystudzić.
Krem kokosowy
Składniki:
- 300g mascarpone
- 150ml mleczka kokosowego
- 150ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowany krem rozłożyć na wystudzony cieście. Schłodzić minimum 5 godzin.
Przed podaniem posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi lub krokantem kokosowym.
Smacznego!
Kusisz tą dynią ! Nie ma bata za rok robię jej zapasy :D
OdpowiedzUsuń