Taki makowiec w wersji de lux. ;)
Może zdecydujecie się na przygotowanie go w święta wielkanocne bo na te nie zdążyłem Wam go zaprezentować.
Biały mak w odróżnieniu od niebieskiego jest o wiele bardziej delikatny w smaku, a w połączeniu z orzeszkami ziemnymi to już poezja.
Ciasto
Składniki:
- 250-300g mąki pszennej
- 100ml mleka
- 25g drożdży
- 2 żółtka
- 50g rozpuszczonego masła
- 1/4 szklanki cukru
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać wszystkie pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto(w razie potrzeby podsypując mąką). Przykryć je ściereczką i odstawić na ok. godzinę do podwojenia objętości.
Masa makowa
Składniki:
- 200g białego maku
- 100g migdałów bez skórki
- 100g orzeszków ziemnych
- skórka z jednej cytryny
- 5 łyżek miodu
- 2 białka
- ewentualnie garść rodzynek
Ugotowany mak odcedzić z nadmiaru płynu, zmielić 2-3 razy w maszynce do mięsa razem ze skórką cytryny i migdałami.
Do masy dodać posiekane orzeszki ziemne oraz miód.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z makiem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat o grubości ok. 3-4mm, na całej powierzchni rozłożyć masę makową, zwinąć równocześnie oba końce tak aby dwie "rolady" spotkały się na środku.
Ciasto delikatnie przenieść do odpowiedniej długości keksówki, przykryć i pozostawić na ok. 30 minut to wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec ok. 30 minut w 180ºC, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
* - pomysł na zwinięcie z tej strony
Strasznie chciałabym spróbować tego maku ale jak na złość nigdzie nie mogę go dostać :(
OdpowiedzUsuńJest w Piotrze i Pawle. Przynajmniej ja na niego tam się natknąłem szukając mielonych migdałów. :)
UsuńPięknie zwinięte ciacho: )
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować w końcu białego maku. Twój makowiec prezentuje się wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńnie dość, że biały mak, to jeszcze ciekawy kształt. nie będę czekać do Wielkanocy!
OdpowiedzUsuń