10 sty 2014

Makowiec z białym makiem


Taki makowiec w wersji de lux. ;)
Może zdecydujecie się na przygotowanie go w święta wielkanocne bo na te nie zdążyłem Wam go zaprezentować.
Biały mak w odróżnieniu od niebieskiego jest o wiele bardziej delikatny w smaku, a w połączeniu z orzeszkami ziemnymi to już poezja.

Ciasto
Składniki:
  • 250-300g mąki pszennej
  • 100ml mleka
  • 25g drożdży
  • 2 żółtka
  • 50g rozpuszczonego masła
  • 1/4 szklanki cukru
Drożdże rozpuścić w mleku.
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać wszystkie pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto(w razie potrzeby podsypując mąką). Przykryć je ściereczką i odstawić na ok. godzinę do podwojenia objętości.


Masa makowa
Składniki:
  • 200g białego maku
  • 100g migdałów bez skórki
  • 100g orzeszków ziemnych
  • skórka z jednej cytryny
  • 5 łyżek miodu
  • 2 białka
  • ewentualnie garść rodzynek
Mak zalać mlekiem(powinno zakrywać ono w pełni mak), dodać szczyptę soli i 2 łyżki cukru. Gotować masę ok. 25-30 minut co jakiś czas mieszając i w razie czego podlewając mlekiem lub wodą.
Ugotowany mak odcedzić z nadmiaru płynu, zmielić 2-3 razy w maszynce do mięsa razem ze skórką cytryny i migdałami.
Do masy dodać posiekane orzeszki ziemne oraz miód.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z makiem.


Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat o grubości ok. 3-4mm, na całej powierzchni rozłożyć masę makową, zwinąć równocześnie oba końce tak aby dwie "rolady" spotkały się na środku.
Ciasto delikatnie przenieść do odpowiedniej długości keksówki, przykryć i pozostawić na ok. 30 minut to wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec ok. 30 minut w  180ºC, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


* - pomysł na zwinięcie z tej strony

5 komentarzy:

  1. Strasznie chciałabym spróbować tego maku ale jak na złość nigdzie nie mogę go dostać :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w Piotrze i Pawle. Przynajmniej ja na niego tam się natknąłem szukając mielonych migdałów. :)

      Usuń
  2. Pięknie zwinięte ciacho: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować w końcu białego maku. Twój makowiec prezentuje się wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie dość, że biały mak, to jeszcze ciekawy kształt. nie będę czekać do Wielkanocy!

    OdpowiedzUsuń