11 sty 2014

Sernik pomarańczowy z kremem straciatella


Póki w sklepach są jeszcze pomarańcze zachęcam do zrobienie z nimi sernika.
Jest on upieczony na kakaowym biszkopcie, w masie serowej wyczuwalne są duże kawałki skórki pomarańczowej a całość zwieńczona została kremem z drobinami czekolady. Zdecydowanie dla miłośników serników. :)

Spód
Składniki:
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka oraz przesianą mąkę z kakao. Wymieszać całość delikatnie za pomocą łopatki i wylac do tortownicy o średnicy 22cm.
Piec ok. 15-20 minut w 180ºC, aż wbity patyczek będzie suchy.


Masa serowa
Składniki:
  • 1kg kremowego sera z kubełka
  • szklanka jogurtu greckiego lub śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 2 pomarańcze
  • łyżka mąki pszennej*
  • łyżka mąki ziemniaczanej*
/wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową/

Z pomarańczy zetrzeć skórkę(lub tak jak ja aby byłą w dużych kawałkach ściąć ją obieraczką do warzyw i posiekać nożem) i wycisnąć sok.
Wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę bez grudek.
Masę serową wylać na upieczony spód(może być ciepły). Piec w 180ºC przez 60-70 minut(przy poruszaniu tortownicą środek może delikatnie dygotać). Sernik wystudzić w uchylonym piekarniku, a gdy ostygnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub przynajmniej 4-5 godzin.


Krem straciatella
Składniki:
  • 300g śmietany 36%
  • 2 łyżki mascarpone lub innego gęstego, kremowego serka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 60g startej na tarce gorzkiej czekolady
/wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone/

Śmietanę z cukrem i serkiem ubić na sztywno, pod koniec miksowania wsypać startą czekoladę.
Na sernik wyłożyć przygotowany krem i schłodzić dodatkową godzinę.
Smacznego!


* - ilość mąki zależy od tego jakiego sera użyliśmy. Jeśli był bardzo rzadki można zwiększyć ilość lub dłużej piec sernik

15 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie, zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. KAMA:)

    Czy ten sernik jest z tych kremowych, mazistych jak serniki z dodatkiem mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędny smak:) lubię to połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaaaa! Jako sernikomaniaczka jestem zauroczona! Widać, że sernik jest gładki i aksamitny- mój ulubiony!

    OdpowiedzUsuń
  5. czy jesli pominac krem bedzie nadal smaczny ? np. czy mozna dodać brzoskwinie do sera lecz pominąć krem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem nie jest konieczny, można go pominąć ale według mnie super pasuje do pomarańczowego aromatu.
      Co do brzoskwiń to jak najbardziej, ale wtedy proponuję dodać o łyżeczkę mąki ziemniaczanej więcej, bo to dość mokry sernik.
      Chyba, że użyje się dość zwartego sera przypominającego mielony twaróg.

      Usuń
  6. Mateusz a jakiego sera w kubełku używasz do serników? a czy ze zmielonego twarogu też wyjdzie kremowy serniczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj używam president.
      Jeśli z twarogu to proponuję zrobić np. pół na pół z mascarpone albo dolać 3/4 szklanki śmietany kremówki.

      Usuń
  7. Dzięki za odp:) więc zrobię z kremówką, to będzie mniej kaloryczny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A jeszcze chwilę pomęczę:) bo zapomniałam zapytać czy jak użyje twarogu zmielonego to rezygnuje ze śmietany i daje tylko kremówkę?

    OdpowiedzUsuń
  9. ok, dzięki bardzo:) więc na weekend piekę:)

    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. smakowicie wygląda :) podziwiam te twoje wypieki i nie mogę się nadziwić jakie cuda tworzysz! Torty są wspaniałe a zdjęcia zachwycające.Gorąco pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń