Póki w sklepach są jeszcze pomarańcze zachęcam do zrobienie z nimi sernika.
Jest on upieczony na kakaowym biszkopcie, w masie serowej wyczuwalne są duże kawałki skórki pomarańczowej a całość zwieńczona została kremem z drobinami czekolady. Zdecydowanie dla miłośników serników. :)
Spód
Składniki:
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
Piec ok. 15-20 minut w 180ºC, aż wbity patyczek będzie suchy.
Masa serowa
Składniki:
- 1kg kremowego sera z kubełka
- szklanka jogurtu greckiego lub śmietany 18%
- 3/4 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 2 pomarańcze
- łyżka mąki pszennej*
- łyżka mąki ziemniaczanej*
Z pomarańczy zetrzeć skórkę(lub tak jak ja aby byłą w dużych kawałkach ściąć ją obieraczką do warzyw i posiekać nożem) i wycisnąć sok.
Wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę bez grudek.
Masę serową wylać na upieczony spód(może być ciepły). Piec w 180ºC przez 60-70 minut(przy poruszaniu tortownicą środek może delikatnie dygotać). Sernik wystudzić w uchylonym piekarniku, a gdy ostygnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub przynajmniej 4-5 godzin.
Krem straciatella
Składniki:
- 300g śmietany 36%
- 2 łyżki mascarpone lub innego gęstego, kremowego serka
- 2 łyżki cukru pudru
- 60g startej na tarce gorzkiej czekolady
Śmietanę z cukrem i serkiem ubić na sztywno, pod koniec miksowania wsypać startą czekoladę.
Na sernik wyłożyć przygotowany krem i schłodzić dodatkową godzinę.
Smacznego!
* - ilość mąki zależy od tego jakiego sera użyliśmy. Jeśli był bardzo rzadki można zwiększyć ilość lub dłużej piec sernik
Wygląda fantastycznie, zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńale cudo! rewelacja!
OdpowiedzUsuńKAMA:)
OdpowiedzUsuńCzy ten sernik jest z tych kremowych, mazistych jak serniki z dodatkiem mascarpone?
Tak. :)
UsuńObłędny smak:) lubię to połączenie.
OdpowiedzUsuńO jaaaa! Jako sernikomaniaczka jestem zauroczona! Widać, że sernik jest gładki i aksamitny- mój ulubiony!
OdpowiedzUsuńczy jesli pominac krem bedzie nadal smaczny ? np. czy mozna dodać brzoskwinie do sera lecz pominąć krem ?
OdpowiedzUsuńKrem nie jest konieczny, można go pominąć ale według mnie super pasuje do pomarańczowego aromatu.
UsuńCo do brzoskwiń to jak najbardziej, ale wtedy proponuję dodać o łyżeczkę mąki ziemniaczanej więcej, bo to dość mokry sernik.
Chyba, że użyje się dość zwartego sera przypominającego mielony twaróg.
Mateusz a jakiego sera w kubełku używasz do serników? a czy ze zmielonego twarogu też wyjdzie kremowy serniczek?
OdpowiedzUsuńZazwyczaj używam president.
UsuńJeśli z twarogu to proponuję zrobić np. pół na pół z mascarpone albo dolać 3/4 szklanki śmietany kremówki.
Dzięki za odp:) więc zrobię z kremówką, to będzie mniej kaloryczny:)
OdpowiedzUsuńA jeszcze chwilę pomęczę:) bo zapomniałam zapytać czy jak użyje twarogu zmielonego to rezygnuje ze śmietany i daje tylko kremówkę?
OdpowiedzUsuńJa bym nie rezygnował. ;)
Usuńok, dzięki bardzo:) więc na weekend piekę:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
smakowicie wygląda :) podziwiam te twoje wypieki i nie mogę się nadziwić jakie cuda tworzysz! Torty są wspaniałe a zdjęcia zachwycające.Gorąco pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń