8 sty 2014

Orzechowe ciasto jogurtowe z jabłkami


Na wstępie chcę powiedzieć, że jest to już 300 wpis na blogu! Wiem, że zawsze z okazji setnic jest tort, ale tym razem się nie wyrobiłem. Obiecuję, że nadrobię to w najbliższym czasie! ;)

Wilgotne i ciężkie jak każde ciasto jogurtowe, ale za to z nieziemskim smakiem orzechów i aromatem cynamonu. Zdecydowanie wysuwa się na prowadzenie w moim rankingu jogurtowców, ale chyba tego z budyniem i kokosem nie pobije(przepis postaram się dodać w niedługim czasie :) ).


Składniki:
  • 130g masła
  • 3/4 szklanki cukru(z czego 2 łyżki na posypanie wierzchu)
  • 350g jogurtu naturalnego*
  • 300g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 czubate łyżki gładkiego masła orzechowego
  • 2-3 duże jabłka
  • garść solonych orzeszków ziemnych
  • łyżeczka cynamonu
Białka oddzielić od żółtek i ubić z połową cukru na gęstą i lśniącą pianę, odstawić na bok.Miękkie masło utrzeć z resztą cukru na jasny krem, dodać do niego żółtka, masło orzechowe, sodę i proszek do pieczenia.
Na niskich obrotach miksera w 3 turach dodawać mąkę oraz jogurt(powstanie dość gęste ciasto).
Za pomocą łopatki wmieszać w 3 partiach ubitą pianę z białek.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 22cm. Na wierzchu poukładać pokrojone w 2cm plastry jabłka, posypać orzeszkami ziemnymi oraz cukrem cynamonowym(2 odłożone łyżki cukru wymieszane z łyżeczką cynamonu).
Ciasto piec w 180ºC przez 60-70 minut(wbity w środek patyczek powinien być suchy).
Smacznego!


* - użyłem dokładnie takiego jogurtu

4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda!
    Uwielbiam szybkie ciasta. W dodatku połączenie orzechów i jabłek jest przeze mnie uwielbiane! :)
    Zapisuję do zrobienia!

    Gratuluję z okazji 300 wpisu! Oby jeszcze 1000 razy tyle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję i życzę więcej postów ! ;)
    Chodzi za mną ostatnio ciasto z jabłkami ... chyba wiem jakie zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratki, może i nie tort, ale to ciasto w wersji na bogato, więc dobrze jest! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomite i niezastąpione połączenie smaków :)

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń