Na wstępie chcę powiedzieć, że jest to już 300 wpis na blogu! Wiem, że zawsze z okazji setnic jest tort, ale tym razem się nie wyrobiłem. Obiecuję, że nadrobię to w najbliższym czasie! ;)
Wilgotne i ciężkie jak każde ciasto jogurtowe, ale za to z nieziemskim smakiem orzechów i aromatem cynamonu. Zdecydowanie wysuwa się na prowadzenie w moim rankingu jogurtowców, ale chyba tego z budyniem i kokosem nie pobije(przepis postaram się dodać w niedługim czasie :) ).
Składniki:
- 130g masła
- 3/4 szklanki cukru(z czego 2 łyżki na posypanie wierzchu)
- 350g jogurtu naturalnego*
- 300g mąki pszennej
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 czubate łyżki gładkiego masła orzechowego
- 2-3 duże jabłka
- garść solonych orzeszków ziemnych
- łyżeczka cynamonu
Na niskich obrotach miksera w 3 turach dodawać mąkę oraz jogurt(powstanie dość gęste ciasto).
Za pomocą łopatki wmieszać w 3 partiach ubitą pianę z białek.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 22cm. Na wierzchu poukładać pokrojone w 2cm plastry jabłka, posypać orzeszkami ziemnymi oraz cukrem cynamonowym(2 odłożone łyżki cukru wymieszane z łyżeczką cynamonu).
Ciasto piec w 180ºC przez 60-70 minut(wbity w środek patyczek powinien być suchy).
Smacznego!
* - użyłem dokładnie takiego jogurtu
Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńUwielbiam szybkie ciasta. W dodatku połączenie orzechów i jabłek jest przeze mnie uwielbiane! :)
Zapisuję do zrobienia!
Gratuluję z okazji 300 wpisu! Oby jeszcze 1000 razy tyle :)
Gratuluję i życzę więcej postów ! ;)
OdpowiedzUsuńChodzi za mną ostatnio ciasto z jabłkami ... chyba wiem jakie zrobię :D
Gratki, może i nie tort, ale to ciasto w wersji na bogato, więc dobrze jest! :D
OdpowiedzUsuńZnakomite i niezastąpione połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania