18 lut 2014

Babeczki cynamonowe z kremem red velvet


Miały być na walentynki, ale tradycyjnie nie zdążyłem Wam ich pokazać. No nic, może przydadzą się komuś od tak lub na urodziny? :)

Mufinny 
Składniki:
  • 200g masła
  • 200g mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
Mąkę przesiać z cynamonem i proszkiem.
Masło z cukrem utrzeć mikserem na bardzo lekką i puszystą masę. Cały czas miksując dodać jajka, sokz  cytryny oraz mleko(masa może wydać się grudkowata ale to nic), zmniejszyć obroty miksera do minimum i w 3 partiach dodawać suche składniki.
Papilotki napełniać do 2/3 wysokości. Piec 20-25 minut w 180ºC, całkowicie wystudzić.


Krem red velvet
Składniki:
  • 150g masła
  • 250g kremowego serka(użyłem mascarpone)
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek mleka
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina czerwonego barwnika
Masło, cukier, sok z cytryny i serek umieścić w misie miksera, ubijać na najwyższych obrotach aż masa stanie się lekka i puszysta(ok. 5 minut). Gdyby krem był zbyt gęsty dodać do niego 1-2 łyżki mleka.
Na sam koniec wmiksować barwnik.

Wystudzone babeczki dekorować kremem - u mnie szprycą z końcówką 1M Wiltona.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Musiały pięknie pachnieć:) krem ma świetny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapach cynamonu... już sobie go wyobrażam podczas pieczenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno znalazłabym stosowną okazję. Byle tylko spróbować :).

    OdpowiedzUsuń