15 lut 2014

Bezy z kremem kawowym


 
Bardzo prosty w przygotowaniu deser, a zachwycający smakiem, bo kto nie lubi chrupiącej bezy z kremem?
Od takie jednoosobowe mini pavlovy. :)

Bezy
Składniki:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • łyżeczka octu
  • szczypta soli
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka podbić mikserem, a gdy zaczną się puszyć dodawać do nich łyżka po łyżce cukier. Miksować ok. 10 minut, aż piana będzie bardzo gęsta i lśniąca.Na sam koniec wmiksować mąkę oraz ocet.
Porcje piany nakładać za pomocą łyżki lub wyciskając szprycą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bezy suszyć w 130ºC przez około godzinę, wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.



Krem kawowy
Składniki:
  • 250ml zimnej śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 3 łyżki cukru pudru
Kawę rozpuścić w odrobinie gorącej wody.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania wlać kawę, likier oraz cukier puder.

Na każdą bezę nakładać porcję ubitej śmietany, przykryć drugą bezą.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Z Kiciusiem to i bezy mozna nazwac prosta rzecza..
    Ehhh ten krem kawowy *_* :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Za te jeżyny dałabym się pokroić! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dla mnie deser idealny do weekendowej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam dziś, ale moje bezy się ropłaszczyły po kilku min w piekarniku;-(((( czy to wina tego, ze zapomniałam o occie i mące i dodałam je dopiero po chwili, z powrotem przekładając masę do miksera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że masa nie była dostatecznie ubita, powinna być bardzo sztywna, gęsta a cukier całkowicie się w niej rozpuścić.

      Usuń