13 lut 2014

Migdałowe ciasto z malinami


Proste ciasto, może babka? Sam nie wiem jak je określić.Wiem jedno; jest bardzo smaczne. Połączenie migdałów i malin zdecydowanie trafiło w nasz gust. To drugi wypiek który powstał z racji niespodziewanych(jak wczorajsza kostka kawowa) gości.


Składniki:
  • 150g masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 100g mielonych migdałów
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sok z połowy cytryny
  • 3/4 szklanki mrożonych malin
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodać jajka.
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i migdałami; mleko połączyć ze śmietaną i sokiem z cytryny.
Delikatnie miksując w trzech partiach dodawać suche składniki, a w dwóch mokre.
Na sam koniec delikatnie wmieszać do ciasta maliny.
Piec w 180ºCprzez 60 minut, do czasu aż wbity patyczek będzie suchy.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Ja tez lubie polaczenie migdalow i malin. Fajnie jest byc takim "niespodziewanym" gosciem u Ciebie :) Same pysznosci serwujesz :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie proste i smaczne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poczułam właśnie owocowy zapach lata otulony ciepłym, zimowym aromatem migdałów. Magia smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Utrzymane kolorystycznie do Walentynek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Migdały i maliny zawsze pasują świetnie!: )
    Bardzo ładne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię połączenie migdałów z malinami. A że od kilku dni chodzą za mną właśnie maliny w cieście, może to będzie to ciasto? Pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń