3 lut 2014

Blondie z orzeszkami ziemnymi


Na blogu jest już kilka przepisów na brownie, a tym razem chcę Was zaprosić na blondie, bo zrobione z białą czekoladą. Ma delikatny, maślany smak. Dzięki dodatkowi maślanki jest wilgotne w środku, a na wierzchu ma chrupiącą skórkę.
Zdecydowanie polecam. :)


Składniki:
  • 180g masła
  • 200g białej czekolady
  • 130g mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1/4 szklanki maślanki
  • garść orzeszków ziemnych
Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia i wsypać połamaną czekoladę. Wymieszać do połączenia się w jednolitą masę, odstawić.
Jajka ubić z cukrem na puch - ok. 6 minut miksowania. dolać do nich rozpuszczoną czekoladę, maślankę i mąkę. wymieszać łyżką do połączenia się w gęste ciasto.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20cm przełożyć ciasto, wyrównać, posypać orzechami.
Piec przez 25-30 minut w 180ºC.
Smacznego!


11 komentarzy:

  1. mmm wygląda pysznie! muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przez Ciebie moja zakładka ''must do'' robi się coraz dłuższa ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest jedna rada, trzeba robić coraz więcej zamiast dopisywać do listy. :D

      Usuń
  3. A gdyby tak masło orzechowe zamiast orzeszków na wierzch? Też byłoby cudownie<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis. Z blondie się jeszcze nie spotkałam. I foty ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już czytałam o tym cieście w "Wysokich Obcasach" i kusiło mnie, po czym zapomniałam o nim... A teraz Twoje mnie kusi i mam nadzieje, że w końcu go zrobię ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. kurcze, jeszcze nigdy nie robiłam, ale wygląda rewelacyjnie :) chyba w końcu blondie wyląduje w moim piekarniku :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdjęcia na Twoim blogu są grzeszną przyjemnością ;)

    OdpowiedzUsuń